2024. április 18., csütörtök

Kon: Az esetszámok csökkennek, de a helyzet továbbra is kedvezőtlen

Predrag Kon epidemiológus szerint bátorító, hogy az újévi és a karácsonyi ünnepek után nem nőtt meg jelentősen a fertőzöttek száma. Az esetszámok lassan csökkennek, de – mint mondta – azok még mindig magasak. „Amennyiben figyelmen kívül hagyjuk a járványügyi intézkedéseket, a fertőzöttek száma tovább növekedhet” – mondta.

A Válságstáb mai sajtótájékoztatóján rámutatott, hogy ezek az intézkedések bebizonyították, hogy működnek, ugyanis Belgrádban napok óta 600 alatt van az újonnan fertőzöttek száma.

„A járványügyi helyzet még nem stabil, de korántsem rendkívüli” – hangsúlyozta Kon.

Zoran Gojković tartományi egészségügyi titkár elmondta, amennyiben a holnap Szerbiába érkező kínai oltóanyag megkapja a szükséges engedélyeket, akkor már vasárnap vagy hétfőn megkezdődhet a polgárok oltása az említett oltóanyaggal. Hozzátette, hogy Szerbiában ez lesz a harmadik védőoltás, ami engedélyt kap.

„Szerbia az egyetlen olyan ország, amelynek rövid idő alatt három vakcinát sikerült beszereznie három különböző gyártótól” – hangsúlyozta a tartományi egészségügyi titkár, hozzátéve, hogy az oltások beszerzése és megszervezése mögött rengeteg munka és erőfeszítés áll.