2024. április 19., péntek

Ki veheti fel a Pfizert, és ki a Szputnyikot?

A Pfizer védőoltását nem vehetik fel 16, a Szputnyikot pedig 18 évnél fiatalabbak

Keveset tudunk a koronavírus ellen kifejlesztett védőoltásokról, de annak híre már elterjedt, hogy különböző korosztálynak felelnek meg. Eszerint a Pfizer/BioNTech védőoltását nem kaphatják meg 16 éven aluliak, a Szputnyikot pedig a 18 évnél fiatalabbak. A gyártók szerint a Szerbiába eddig leszállított orosz vakcinát a 60 évnél fiatalabbaknak ajánlják.

Pavle Zelić, a Szerbiai Gyógyszerügynökség tagja a Szerbiai RTV-nek nyilatkozva elmondta, nem szabad megfeledkezni, hogy a védőoltásokat a klinikai kísérletek során úgy fejlesztik, hogy azok teljes mértékben megfeleljenek a gyerekeknek, a terhes nőknek, az időseknek, vagy más érzékenyebb csoportoknak is. A Szerbiába leszállított Pfizer és Szputnyik V esetében nem mellékeltek erre vonatkozó dokumentumot, tehát az érzékenyebb kategóriák nem vehetik fel a védőoltást. A jövőben minden bizonnyal elvégzik a gyártók a szükséges kutatást az érzékeny embercsoportok esetében is, de még nem tartunk ott.

Eszerint a Pfizer védőoltását nem vehetik fel 16, a Szputnyikot pedig 18 évnél fiatalabbak.

Nada Kuljić Kapulica virológus hozzátette, hogy gyermekek számára az influenza elleni védőoltás is sajátos, és ez nem lehet másmilyen a koronavírus elleni védőoltás esetében sem. Az adag esetükben kisebb, hiszen immunsejtjeik sokkal gyorsabban reagálnak, mint a felnőtteké.

– Az idősebb populációnál meg kell „erősíteni” a vírus ellentestjét, hogy hatékony legyen a vakcina. Az idősebb személyeknél további „adalékokra” van szükség ahhoz, hogy az immunrendszert felébresszük – mondta a virológus.

A Szputnyik V első szállítmányával 2400 adag vakcina érkezett Szerbiába, melynek használatát december utolsó napján engedélyezték a hatóságok. Ez a védőoltás a 60 évnél fiatalabbaknak felel meg. Zelić számításai szerint az újabb szállítmányokkal az idősebb populációnak megfelelő, ún. 18+ vakcina is érkezni fog.

A gyerekek esetében is hamarosan megkezdődnek a védőoltás kísérleti kutatásai, előbb az idősebb gyerekeket tesztelik, majd az életkort folyamatosan csökkentik. Remélhetőleg néhány hónapon belül elkészül a megfelelő védőoltás a gyerekek számára is.