2024. április 19., péntek

Az olaszok több mint fele választásokat akar

Az olaszok több mint fele a felmérések szerint azonnali választásokat akar egy Giuseppe Conte vezette újabb kormány helyett, amelyet egy pénteken született új parlamenti erő támogathatna a Matteo Renzi vezette Élő Olaszország párt koalícióból bejelentett kilépése után.

Az affaritaliani.it politikai hírportál felmérése szerint az olaszok 50,2 százaléka azonnali választásokat akar, 53,8 százalék pedig a jobbközép pártokat szeretné kormányon látni. A megkérdezettek több mint 87 százaléka nemtetszését fejezte ki Matteo Renzi döntésével kapcsolatban, amelynek értelmében az Élő Olaszország vezetője kiléptette pártját a kormányból.

Giuseppe Conte miniszterelnök hétfő déltől a képviselőházban, kedd reggeltől pedig a szenátusban kér támogatást kormányzása folytatásához. A szavazás az alsó- és a felsőházban is több órán át eltarthat. Figyelem a szenátusi voksolást kíséri, mivel itt a kormánypártok, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a baloldali Demokrata Párt (PD) együttesen sem rendelkezik a többséget biztosító 161 szavazattal.

Sajtóértesülések szerint Giuseppe Conte egész hétvégén „támogatókra vadászik" elsősorban a függetlenek soraiból, de nem zárható ki, hogy az Élő Olaszország „disszidensei" is segítenek a kormányfőnek az előrehozott választások elkerülése érdekében. A Conte-kormány fennmaradását esetleg biztosító parlamenti képviselőket „felelősöknek, építkezőknek" nevezték el.

Conte támogatói pénteken máris önálló frakciót hoztak létre Italia23 néven, amely arra utal, hogy a jelenlegi törvényhozási ciklus 2023-as végéig a parlamentben akarnak maradni. Ha Giuseppe Conte többséget szerez, kormányátalakítás várható. Ha Conte nem kap bizalmat, sajtóértesülések szerint már saját párttal kész indulni a választásokon, amely az Együtt (Insieme) nevet kaphatja.

Az M5S politikusa, Alfonso Bonafede igazságügy-miniszter kijelentette, Matteo Renzi „áruló", és most nélküle folytatják a kormányzást. „Az Öt Csillag Mozgalom kiáll a Contéval való folytatás mellett" – hangoztatta.

Elemzők hangsúlyozták, hogy Sergio Mattarella államfő szorgalmazta, hogy Giuseppe Conte azonnali lemondás helyett a parlamentben próbálja megoldani a válságot, új többséget keresve. Vélemények szerint azonban hiába szerez most többséget Giuseppe Conte, mindez a kormányzás hosszú távú és stabil folytatására nem ad garanciát.

Matteo Renzi annyit mondott, a parlamentben fog kiderülni, hogy Conte jól számolt-e és valóban megvan-e a többsége.

Matteo Salvini, a jobboldali Liga párt és a jobbközép koalíció vezetője úgy vélekedett, a kormánypártok nem képesek lemondani a hatalomról. Hozzátette, egy újabb Conte-kormány az eddiginél is vegyesebb „minestrone" (zödségleves) lehet: „Conte és társai a túlélésre játszanak, de az olaszoknak másra van szükségük. Bízzuk az olaszokra a döntést, hogy ki vezesse az országot" – mondta Matteo Salvini.