2024. április 24., szerda

Konfliktus- és válságkezelés

Bratu: Az EBESZ továbbra is a joguralmat támogatja

Jan Bratu, az EBESZ szerbiai missziójának vezetője, aki január 1-jétől vette át az új kötelezettségeit, tegnap kijelentette, a szervezet továbbra is a demokratikus intézményeket támogatja, a joguralom konszolidációján dolgozik, illetve a médiumokban jelenlevő pluralizmus erősítésén, a szakértelmet és a felelősségteljes hozzáállást népszerűsíti a biztonság szektorában.
– Az EBESZ szerbiai missziója továbbra is folytatni kívánja a célzott szakértői segítség nyújtását, minden szerbiai releváns féllel kialakított többéves és inkluzív partnerségre támaszkodva – emelte ki a misszióvezető közösségi oldalán tett bejegyzésében.
Bratu pénteken az EBESZ misszióvezetőinek éves találkozóján megköszönte Ann Linde, svéd külügyminiszternek, illetve Svédországnak, aki ettől az évtől átvette az EBESZ-elnöklést, azokat a prioritásokat, amelyeket a 2021-es évre tűztek ki, és amelyek között szerepel többek között a konfliktusok rendezése, a válsághelyzet megszüntetése, illetve a valós változások megteremtése.
Az EBESZ 57 tagállamot számlál, és az egyik legnagyobb szervezet, amely a biztonság kérdésével foglalkozik. A fegyverkezés kontrollja, az emberi jogok, a sajtószabadság és a szabad választások érvényesítése tartozik figyelmének középpontjába.
A norvég Jan Bratu az EBESZ szerbiai missziójának élén Andrea Oriziót váltotta fel. Bratu éveken keresztül diplomataként dolgozott a Nyugat-Balkánon. A jelenlegi megbízatása előtt (2016 és 2020 között) az EBESZ koszovói missziójának vezetője volt, azt megelőzően pedig Norvégia pristinai nagykövete. Korábban Bosznia-Hercegovinában volt nagykövet.