2024. március 28., csütörtök

A vissza-visszatérő dráma

Épületek százait öntötte el ismét a víz

Ahogyan az szinte menetrendszerűen bekövetkezik minden alkalommal, amikor a megszokottnál nagyobb mennyiségű csapadék hullik, a héten is áradásokkal kellett szembenézniük azoknak, akik Szerbia déli tájain élnek. Ezúttal a nagy mennyiségű eső, majd hó és annak olvadása következtében léptek ki medrükből a kisebb patakok, folyók. Számos házat és szántóföldet árasztott el a víz.

Fotó: Beta

Fotó: Beta

Több helységben rendkívüli helyzetet hirdettek, közöttük Pirotban, Leskovacon, Doljevacon, Bojnikon, Vlasotincén, Vladičin Hanban, Gadžin Hanban és Nišben. Koszovó középső térségében is hasonló volt a helyzet. A havazás és áradások miatt több mint tízezer háztartás áramszolgáltatás nélkül maradt a hét elején. A katonaság és a Belügyminisztérium egységei is segítettek a mentésben.

Fotó: Beta

Fotó: Beta


A Nišava folyó az áradás során ráadásul farönköket és szemétrengeteget is magával sodort, azzal is fenyegetve, hogy városnegyedeket önt el. Ez Lalinacban részben be is következett.
A Crvena reka miatt egyes házakban derékig állt a víz. A hét közepére szinte nem maradt olyan község Dél-Szerbiában, ahol ne okozott volna valamilyen problémát a csapadék és az olvadás.
Az sem számít újdonságnak, hogy az elhanyagolt vízelvezető csatornákra és a nemtörődésre vezethetők vissza az okok.

Fotó: Beta

Fotó: Beta

Péntekre már mindenütt kezdett visszahúzódni a víz, rengeteg szemetet, iszapot hagyva maga mögött. Sok településen még az áramszolgáltatás visszaállításával küszködtek, Vlasotincében és Grdelicában viszont nem folyt víz a csapokból. Másutt a zavaros vizet nem ajánlották fogyasztásra, csak kevés olyan község volt, ahol a víztisztító gyárnak köszönhetően a lakosságnak végig a rendelkezésére állt fogyasztható ivóvíz.
Számos dél-szerbiai útvonal és vasútvonal vált járhatatlanná, egyes hidakat is megsemmisített az áradás. A közlekedés normalizálására és a kár felbecsülésére a jövő hét folyamán lehet számítani.