2024. április 24., szerda

Miért tiltakoznak a szabadúszók Szerbiában?

Az Interneten Dolgozók Egyesülete nem tágít szándékától, és holnap, január 16-án megtartja újabb tiltakozását.

– A koronavírus miatt nem szívesen megyünk az utcára, de ez nem kívánság kérdése, ezt egyszerűen muszáj megtennünk – nyilatkozta Miran Pogačar, az egyesület elnöke a BBC szerb nyelvű kiadásában.

Az egyesület másodszor is tiltakozni fog, mert az illetékesek nem reagáltak arra a követelésükre, hogy állítsák le a jelenlegi előírások szerinti adómegfizettetést. Egyben azért mindenki: az állam és az érintettek is egyetértenek, hogy adót kell fizetni. Persze nem mindegy, hogyan.

Aleksandar Vučić államfő korábban úgy nyilatkozott, felszólította a kormányt, kezdjék meg a tárgyalásokat a szabadúszókkal/freelancerekkel. Miran Pogačar pedig azt nyilatkozta, hogy követelik a fizikai személyek adóellenőrzésének beszüntetését és a freelancerek státuszrendezéséről szóló tárgyalások megkezdését, amivel rendeznék az érintettek adó- és járulékfizetési kötelezettségének részleteit, melyek, mint ismeretes, öt évre visszamenőleg érvényesek.

A BBC megszólaltatta Katarina Stanojevićet is, aki szabadúszóként részt fog venni a szombatra bejelentett belgrádi tiltakozáson, és tiltakozni fog, hogy az illetékesek nem ültek velük asztalhoz. Katarina sohasem fizetett adót, pedig hajlandó lett volna. Amikor öt évvel ezelőtt ebbéli szándékával jelentkezett az adóhivatalban, azt kérdezték tőle, mi az, hogy freelancer. Nem tudták hova sorolni. Most viszont megjött a válasz, öt évre visszamenőleg kellene tisztáznia adósságát, kamatostul. Ennyi pénze nincs.

A könyvelőségi kimutatások szerint, ha a szabadúszó munka mellett dolgozik, akkor nem köteles egészségügyi-, csak nyugdíjbiztosítást fizetni a többi kötelezettség mellett, az  egyébként munkanélküli freelancer ugyanakkor egészségügyi biztosítást is köteles fizetni. Az adókötelezettség megállapításakor a bevétel 80 százalékát veszik adóalapul. 500 eurós havi bevétel esetén az adóalap 400 euró, ha mindent levonunk a szabadúszónak a bevétele kb. fele marad meg. Munkaviszonyban levők esetében a szóban forgó 500 euróból 318 marad a zsebükben, ez a bevétel 63,6 százaléka, munkanélküliek esetében pedig 276,8 euró, azaz a bevétel 55,36 százaléka.

Az egyesület azt szeretné elérni, hogy új modellt találjanak az adó elszámolására, olyant, ami elviselhető számukra is.