2024. március 28., csütörtök

Új távlatok a gázellátásban

Szerbia célja több forgalmazó bevonzása és a gázimport elindítása

Jelentős változások történtek az idén az ország energetikai piacán. A szerbiai és bulgáriai gázvezeték összekötése, majd a csapok megnyitásának köszönhetően új távlatok nyílnak a gázellátás terén.

Zorana Mihajlović bányászati és energiaügyi miniszer a Szabad Európa Rádiónak adott nyilatkozatában elégedettségének adott hangot a közelmúlt energetikai eseményei kapcsán. Véleménye szerint a hazai energetikai szektort sikerül összehangolni az uniós jogszabályokkal, de további fejlesztések és átalakítások is várhatók ezen a téren.

– Mint az ismeretes, Szerbiába immár két vezetéken keresztül érkezik a gáz. Ennek köszönhetően csökken a kiszolgáltatottság egy vezetéktől. Az ellátó kiléte mindkét esetben ugyanaz, de az ukrajnai tranzit út többször is problémás volt, ennek ellenére továbbra is érkezik gáz ebből az irányból is. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a földgáz ára Szerbiában a legmagasabb egész Európában. Az országnak minél több földgázforgalmazót kell szereznie, erősíteni a piaci konkurenciát, hogy a szerbiai lakosok kevesebbet fizessenek ezért az energiaforrásért – monda Mihajlović a rádióműsorban.

A Balkáni Áramlat kapcsán a miniszter hangsúlyozta, elégséges gáznyomás csak akkor juthat el mindenhová, ha a kompresszorállomások üzembe helyezése is megtörténik. A tervek szerint erre még az idén sor kerül, a Szerbiai Energetikai Ügynökség már dolgozik a szükséges átalakításokon, amelyek segítségével lehetővé válik a Bulgáriából vagy más országokból érkező gázvezetékek csatlakoztatása a meglévő hálózatra.

– A kompresszorállomások átalakítása után az is lehetővé válik, hogy a meglévő mellett már egyéb forgalmazóktól is kaphassunk földgázt, például Azerbajdzsánból, vagy a teljesen új vezetéken Izraelből, a Kelet-mediterrán gázvezetékből, amely Cipruson, Krétán, Athénon és Szófián keresztül Nišbe is elérkezhet. Ezzel a hazai gázellátásban Niš központi szerepet tölthetne be, mert innen tovább indulhatna az energiahordozó Pristina és Montenegró felé, Vranjénál pedig egy állomást lehetne építeni, ami fedezhetné Macedónia energetikai szükségleteit – mondta Mihajlović.

A miniszer szerint Szerbiának tranzitút szerepét kell betöltenie az energetika terén.

– Szerbia nem nagy és nem gazdag ország, de fontos földrajzi gócpont. Az ország földgázpiacának megnyitása azt eredményezné, hogy a fogyasztóknak alacsonyabb lenne a gázszámlájuk – mondta a miniszter.