2024. április 25., csütörtök

Új, nagy befogadóképességű kaszárnya épülhet

Miloš Vučević, Újvidék polgármestere és Nebojša Stefanović védelmi miniszter, valamint a hadsereg képviselői tegnap megbeszélést folytattak az újvidéki kaszárnyák sorsáról.

Az újvidéki kaszárnyák nagy része csak félkapacitással működik, több objektum pedig üresen áll már több éve. A találkozón az újvidéki önkormányzat és a hadsereg képviselői egyetértettek abban, hogy egy közös projektum keretében a hadsereg megválna a katonaság városi objektumaitól, de ezek helyébe egy új, modern kaszárnya épülne, amelyben helyet kapna a tartományi székvárosban tartózkodó katonaság és a folyami flottilla is. Az új kaszárnya a Majurska ada nevet viselné, megépülése után pedig a többi városi kaszárnya objektuma az önkormányzat tulajdonába kerülne.

Abban az esetben, ha a projekt megvalósul, a katonaság és a folyami flottilla egy modern, európai színvonalú bázisba költözne, a védelmi minisztérium pedig átruházná a kaszárnyák objektumait az újvidéki önkormányzatra – az épületek városi tulajdonba kerülnének – olvasható a 021.rs hírportálon. A kiürült újvidéki kaszárnyák már évek óta gondot jelentenek, egyesekbe hajléktalanok, drogosok költöztek be, a Futaki utcában lévő objektumot (felvételünkön) pedig civil szervezetek akarták kisajátítani, de végül kudarcba fulladt a követelésük.

Úgy tűnik, a katonaság és az újvidéki önkormányzat számára is elfogadható megoldás, ha a félig üres kaszárnyák helyett egy nagyobb, összevont bázisba költözne a hadsereg teljes állománya

Úgy tűnik, a katonaság és az újvidéki önkormányzat számára is elfogadható megoldás, ha a félig üres kaszárnyák helyett egy nagyobb, összevont bázisba költözne a hadsereg teljes állománya

Vučević és Stefanović találkozóján a kaszárnyákon kívül szó volt még egy új katonai civil kórház megépítéséről is Újvidéken. Ha sikerül megvalósítani ezt az elképzelést, akkor ez lenne az első olyan kórház az országban, ahol katonai és civil orvosok dolgoznak, és amelybe a polgárokat és a katonaság tagjait is fogadják.

Az önkormányzat és a katonaság képviselői egyetértettek abban, hogy a tartományi székváros és a védelmi minisztérium között kiváló az együttműködés, erre egy jó példa az Újvidéki Vásár csarnokában kialakított COVID-kórház, amelyet 24 óra alatt sikerült berendezni.

A tárgyalófelek emlékezettek arra, hogy az újvidéki, azaz péterváradi katonakórház november elejétől újra fogadta a koronavírus-fertőzötteket, és a mai napig 319 személyt gyógyítottak meg ott.