2024. március 29., péntek
NEGYBECSKEREK

Új helyzetben a vállalkozások

A város területén bejegyzett, mintegy 4,5 ezer kisvállalkozások nagy többsége az idén is folytatja a munkát. Azt remélik, hogy az idei évben újraindulnak azok is, akik az év végén abbahagyták a munkát.

Közben tapasztalható a gazdálkodás módjának az átalakítása is. Meleghy Zoltán asztalosműhelye 20 éve működik Nagybecskereken, a járvány nem állította le a munkájukat. Sőt, a kezdeti megtorpanás után egyre több megrendelést kapnak. – Jóval több munkánk volt, úgyhogy nem mondhatom, hogy rosszul, sőt elég jól zártuk a múlt évet. Ezentúl hogy lesz, mivel a járvány még mindig tart, azt nem tudjuk. Egyelőre van munkánk. Fontos, hogy továbbra is két munkással dolgozunk, mint ahogy eddig. Ebből a szempontból nem változott semmi. Jó, hogy nem kellett senkit elbocsájtani – mondta a vállalkozás tulajdonosa.

A kisebb vállalkozások a válsághelyzetekben mindig sérülékenyebbek, ezért számukra minden támogatás létfontosságú. – A tavalyi támogatás nagyon jól jött, segített rajtunk. Sokat jelentett az is, hogy a járulékok befizetését elhalasztották, és természetesen az a három minimálbér, amit kaptunk. El kell mondanom azt is, hogy – bár ez nem friss támogatás – a Prosperitati támogatásából vett felszerelés folyamatosan segít rajtunk – hallottuk a vállalkozótól.

A Nagybecskereki Munkaadók Egyesülete próbálja összefogni a kis- és középvállalkozókat a régióban. A múlt évben azt tapasztalták, hogy sokan alkalmazkodtak az előállt helyzethez és csak kevesen álltak le a munkával. – Sajnos nálunk is vannak olyanok, akik az év végén bezárták a vállalkozásukat, de abban reménykednek, hogy majd jobb idők jönnek, és akkor újraindulhatnak. Mondhatom, hogy a 180 tagból mindössze tíz ilyen vállalkozó van – hallottuk Kiss Izabellától, a Nagybecskereki Munkaadók Egyesületének igazgatójától.

A vállalkozók tisztában vannak azzal, hogy egy új kezdet előtt állnak és változtatni kell az eddigi gazdálkodási módon. – Állandó segítségre nem lehet számítani, mivelhogy az a pénzösszeg, amellyel erre a célra az ország rendelkezik, valamilyen módon korlátozott. Nem bírunk csak arra támaszkodni. Ehelyett fontos az új lehetőségeket kihasználni – mondta Kiss Izabella. Szerinte a helyzet egyik pozitív hozadéka az, hogy egyre több vállalkozó digitalizálta a termelést, felismerték, hogy online módon is lehet kommunikálni a fogyasztókkal, a kiskereskedők pedig webáruházakat nyitottak.