2024. március 29., péntek

Május volt a beruházások hónapja

Kishegyes község történéseinek, eseményeinek összefoglalója (2.)

Négyrészes cikksorozatunk első részében a Kishegyes községben zajló eseményeket, fejlesztéseket foglaltuk össze 2020 márciusának derekáig. Ekkor a megszokott kerékvágás megváltozott, és számos rendkívüli intézkedést vezettek be a járványhelyzet miatt. Ezek nagy része korlátozó intézkedés volt, ami miatt a rendezvények és nyilvános történések rendre elmaradtak. Azonban az év második negyedében még így is sok olyan dolog történt, amiről érdemes beszámolni.
Márciusban lapunk élőújsága a járványhelyzet miatt elmaradt, azonban a kishegyesi nyugati temetőben lévő 1848-as emlékműnél sikerült alkalmi műsorral megemlékezni a magyar szabadságharcról. Március 20-án zárult le az önkormányzat civil szerveztek számára kiírt pályázata. 2020-ban a pályázat keretösszege 2,5 dinár volt, amiből programokra, projektumokra pályázhattak a szervezetek. A szokásos tevékenység mellett az önkormányzat kénytelen volt foglalkozni a járványhelyzettel is, mert országos szinten számos korlátozást vezettek be, noha ekkor még nem volt fertőzött a községben. Az iskolai oktatás megszűnt, és bevezették a távoktatást, a községi törzskar megtiltotta rendezvények szervezését, klubok, szórakozóhelyek működését, korlátozták a boltok nyitvatartási idejét és bevezették az esti kijárási tilalmat. A Vajdasági Magyar Szövetség községi szervezete létrehozta a Vigyázzunk egymásra elnevezésű csoportot, amely a 70 évnél idősebb személyek számára megszervezte az élelem és a gyógyszerek házhoz szállítását, valamint más jellegű problémák megoldását is. A piacok betiltása miatt a Facebookon keresztül megszerveződött a Helyi Hol-Mit – Kishegyes Bácsfeketehegy csoport, amelyen keresztül a vásárlók elérhették a helyi árusokat. A járványhelyzet miatt ideiglenes szünetet vezetett be a községi Vöröskereszt népkonyhaprogramja, viszont a felhasználók tartós élelmiszereket kaptak, hogy ne maradjanak élelem nélkül. Emellett a Vöröskereszt aktivistái rendszeresen meglátogatták a népkonyhaprogram idős felhasználóit.

Az április is a járványhelyzet jegyében kezdődött. Az önkormányzat 4000 liter nátrium hipokloritot vásárolt, amit önkéntesek adagoltak ki PET-palackokba: Kishegyesen 1250 adagot, Bácsfeketehegyen pedig 984 adagot osztottak ki a lakosság körében. Emellett azok a kisnyugdíjasok, akiknek a nyugdíja nem haladja meg a 30 ezer dinárt, élelmiszer- és higiéniai csomagot kaptak az önkormányzattól. Községi szinten mintegy 1445 csomag került kiosztásra, 3,6 millió dinár értékben. A hónap végén további 250 csomagot osztottak ki, mivel kiderült, hogy a nyugdíjbiztosítótól kapott listák pontatlanok voltak. A VMSZ a mezőgazdasági termelőket támogatta, vetőmagot kapott minden 60 évnél idősebb gazda. A rászoruló családok a Vöröskereszttől kaptak élelmiszer és higiéniai csomagot, amelyet a vajdasági katonai tartalékokból biztosították.

A járvány ellenére sikerült folytatni egy nagy beruházást. A községi szennyvíztisztító építése már korábban megkezdődött, május elején pedig Marko Lazić, Kishegyes község polgármestere szerződést írt alá a község három települését összekötő fő szennyvízvezeték megépítéséről. A fővezeték kiépítésének értéke 737 millió dinár, és bő másfél év a kivitelezés határideje. Egy másik beruházás megvalósítása is zöld utat kapott, tartományi forrásból jóváhagytak 5,7 millió dinárt egy új, nagy kapacitású kút fúrására Kishegyesen, a Verbászi út végén. Ugyancsak jó hír volt május hónap első felében, hogy újraindult a népkonyhaprogram, amely 180 felhasználó számára biztosít egy tál meleg ételt a községben. A program június elejéig működött. Május második felében egy átfogó villanyhálózat-felújítás kezdődött a kishegyesi Egység Labdarúgóklub öltözőjében és melléképületeiben. Erre a klub negyed millió dinárt kapott a tartományi ifjúsági titkárságtól. A Maronka Károly Önkéntes Tűzoltó Testület tűzoltói is aktívak voltak ebben hónapban: munkaakció keretében rendezték a tűzoltóotthont, az udvart és a környékét. Sajnos, egy szomorú eset is történt május végén, Kishegyesen a nyugati temetőben 16 sírkövet ledöntöttek és 4 fakeresztet kitéptek a földből. A rendőrség egy 20 éves helyi roma fiatalt vett őrizetbe az eset kapcsán. Ebben a hónapban az önkormányzat három elektromos kerékpárt ajándékozott a Caritas által fenntartott házi betegápolási szolgálatnak.

Május végén már javában dübörgött a kampány, hiszen a korábban elmaradt köztársasági, tartományi és önkormányzati választásokat júniusban tartották meg. De erről cikksorozatunk következő részében számolunk be.