2024. április 20., szombat
FÉRFI VB, EGYIPTOM

Két válogatott már visszalépett…

…további kettő szereplése kérdéses

A férfi kézilabda-világbajnokság tegnapi rajtja előtt előbb Csehország, majd néhány órával később az Egyesült Államok is jelezte, hogy nem tud részt venni a viadalon. A csehek a koronavírusos megbetegedések miatt már eleve nem tudtak a tervezett időpontban a helyszínre utazni, kedden este pedig az is kiderült, hogy 21 fős keretükből 17 játékos tesztje pozitív, így nem maradt más hátra, mint hogy lemondják a szereplést. A vonatkozó szabályok értelmében helyüket az első tartalékcsapat, a tavalyi Európa-bajnokságon 15. helyezett Észak-Macedónia vette át. A kairói G csoportot így Svédország, Egyiptom, Chile és Észak-Macedónia alkotja a továbbiakban.

Az Egyesült Államok válogatottja az elmúlt időszakban Dániában edzőtáborozott, az utolsó tesztelés alkalmával 18 pozitív esetről számoltak be, így tegnap mindössze 12 játékos utazott volna el Egyiptomba. Maga Robert Hedin szövetségi kapitány sem tarthatott volna a csapattal, így végül ők is a visszalépés mellett döntöttek. Az USA helyett Svájc ugrott be.

Egyelőre a magyarokkal egy csoportban szereplő Zöld-foki-szigetek válogatottjának játéka is kérdéses. Az expressodasilhas.cv beszámolója szerint a gárda Portugáliában karanténba került: a múlt héten 15 kerettagnál mutatta ki a fertőzést a gyorsteszt, a közös felkészülést felfüggesztették ugyan, a hét elején viszont öt játékos és két stábtag esetében igazolta a vírus jelenlétét a PCR-teszt is. José Tomaz szövetségi kapitány elmondta, egyelőre kivárnak az utazással. A Gulyás István irányította magyar válogatott pénteken épp ellenük kezdte volna meg szereplését a tornán.

Veszélybe került Brazília szereplése is, miután hét koronavírusos esetet regisztráltak a válogatott portugáliai edzőtáborában. A braziloknál két játékos – Thiagus Petrus, a Barcelona és a kapus Leonardo Terçariol, a Benidorm kézilabdázója – és öt stábtag fertőződött meg, mindannyiuknak enyhe tüneteik vannak. A brazil együttes többi tagja elutazott Egyiptomba a vb-re, ahol a csapat Spanyolországgal, Lengyelországgal és Tunéziával szerepel egy négyesben. A középdöntőben ennek a csoportnak a három legjobbjával találkozik a magyar válogatott továbbjutása esetén.