2024. április 19., péntek
SPORTHÍREK

Shiffrin 100. dobogója

ALPESI SÍZÉS

Mikaela Shiffrin amerikai sízőnő a kedden este Flachauban aratott győzelme után 100. alkalommal állhatott dobogóra a világkupában. Shiffrin 44-szer nyert műlesiklásban, ami egy szakágban a második legjobb teljesítmény Ingemar Stenmark 46 óriás-műlesikló diadala után. A hétvégén a férfiak Wengenben, a nők Kranjska Gorán (Maribor helyett) lépnek fel.

Flachau, műlesiklás, nők: 1. Mikaela Shiffrin (USA) 1:47,92, 2. Katharina Liensberger (osztrák) 1:48,11, 3. Wendy Holdener (svájci) 1:48,35 perc stb. Az összesítésben: 1. Petra Vlhová (szlovák) 699, 2. Gisin 575, 3. Shiffrin 485 pont stb.

OLIMPIA

Kizárt a további halasztás
Mori Josiro, a szervezőbizottság elnöke szerint „teljességgel lehetetlen”, hogy ismét elhalasszák a nyári, tokiói olimpiát és paralimpiát. Japán korábbi miniszterelnöke kijelentette, azért nem lehet ismét elhalasztani az ötkarikás játékokat, mert számos vezető tisztségviselőt – aki kulcsfontosságú szerepet játszik az előkészületekben – „kölcsönvettek” más szervezetektől, például a tokiói városvezetéstől. Josiro közölte, a koronavírus-helyzet alapján februárban vagy márciusban döntik el, hogy lehetnek-e külföldi nézők a versenyeken.

Kanadai díjugratók nélkül

Nem indulhat a tokiói nyári olimpián a kanadai díjugratócsapat, mivel a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) elutasította a doppingvétség miatt kiszabott eltiltással szemben benyújtott fellebbezését. A kanadaiak a 2019-es limai Pánamerikai Játékokon elért negyedik helyükkel szerezték meg a tokiói kvótát, ám a versenyből később kizárták őket, mert egyik lovasuknak, Nicole Walkernek a viadal alatt adott mintájában benzoilekgonint találtak, amely a kokain egyik összetevője. A sportoló azt állította, hogy a tiltott szer akkor került a szervezetébe, amikor a Peruban népszerű, kokacserjéből készült teát fogyasztotta, ezért fellebbezett a kizárás ellen. A CAS december 21-én és 23-án tartott meghallgatásokat az ügyben, majd kedden ezek alapján elutasította a kanadaiak fellebbezését, Walkert pedig az egyéni versenyben elért negyedik helyétől is megfosztotta.

Kanada kizárását követően az argentin díjugratócsapat lépett előre az ötödik helyről a negyedikre a 2019-es Pánamerikai Játékok hivatalos végeredményében, ezzel olimpiai kvótát szerzett. Kanada így Tokióba csupán egy díjugratót küldhet, aki majd az egyéni versenyben lesz érdekelt.

DOPPING

Kártérítés a keletnémeteknek
Tizenötmillió eurós kártérítést kaptak Németországban azok a sportolók, akik részt vettek a néhai NDK államilag kontrollált doppingprogramjában. Az ARD tévécsatorna tájékoztatása szerint 1749 igénylés érkezett az egyszeri, 10 500 eurós kifizetésre, ebből az illetékes államigazgatási hatóság 1449-et bírált el pozitívan. Az elutasított 300 igényből hét esetben van mód fellebbezésre. A kártérítésre a tavalyi év végéig lehetett jelentkezni a 2016-ban életbe lépett, második doppingáldozat-segélytörvény alapján.

GOLF

Lesznek nézők az idei első nagytornán
A golfozók idei első Major-viadala, az US Master szervezői azt tervezik, hogy korlátozott számban beengednek majd nézőket az április 8. és 11. között sorra kerülő viadalra. Fred Riley, az augustai klub elnöke kedden nyilatkozott az idei versenyről, kiemelve, hogy a járvány miatt szigorú biztonsági intézkedéseket léptetnek érvénybe, mint a tavaly novemberben rendezett 84. Mastersen, de lehetőség lesz arra, hogy érdeklődőket is beengedjenek. Az elnök nem közölte, hogy pontosan hány nézővel számolnak, igaz, a golfklub egyetlen évben sem szokta nyilvánosságra hozni a pontos nézőszámot és az eladott jegyek számát. Becslések szerint normál esetben 40 ezer érdeklődő látogat ki naponta a viadalra. Az először 1934-ben megrendezett tornára hagyományosan áprilisban kerül sor, 2020-ban azonban a járvány miatt novemberben rendezték meg a versenyt, amelyet az amerikai Dustin Johnson nyert meg.