2024. március 29., péntek
SZÓFIGYELŐ

Slankít

A karcsúsít ige helyett olykor a zsargon slankít igével élnek a mai beszélők: Az apró pöttyös ruha slankít, a nagy pöttyös erősít. – Tényleg slankít, de ennél vannak sokkal okosabb ötletek is! – A képen látható ruha hosszanti csíkozása egyértelműen megnyújtja testünket, slankít és magasabbnak mutat. – Kislány korunkban megtanultuk, hogy a keresztben csíkos vastagít, a függőleges csíkozás slankít. – Különleges steppelésének köszönhetően slankít! – Ennek a nadrágnak az esetében a ceruzacsíkok eleganciáját a merész koptatás ellensúlyozza, amely ravaszul slankít a megfelelő helyeken. – Optikailag slankít, élénk színei mégis energiát adnak az edzésekhez, de simán elhordható a hétköznapokban is egy basic pulcsival. – A barnaság slankít és mindenkinek jól áll! – A hasánál húzott fazon slankít, ezért elsősorban teltkarcsú hölgyeknek ajánljuk. – Fürdőbugyiból pedig olyat válassz, ami optikailag slankít, nagyszerű megoldás például egy egyszerű sötét színű, akár kisnadrág fazonú alsó. – Hisz emberek vagyunk, nem mindenhatók vagy szuperhősök, akiket slankít a furmányos latex-ruha.

A slankít szó a két világháború között jelent meg a magyar zsargonban. Napjainkban ismét divatossá kezd válni. Alapszava a slank melléknév, ez a német schlank (’vékony, karcsú’) átvétele.

Különösen a fekete színű ruhát tartják karcsúsítónak: A fekete slankít, és mindenkinek jól áll. – A kis fekete ruha gardróbszekrényünk fő kedvence; slankít, elegáns és szinte minden alkalomhoz fel lehet venni. – A színekkel is lehet ügyeskedni, igen, a fekete slankít, óvatosan azonban ezzel a színnel. – Egy sötét színű vagy fekete ruha, nadrág slankít, karcsúsít. – Sokan előszeretettel vásárolnak fekete ruhákat, cipőket, hiszen ez a szín bármivel találtatható, nem annyira kényes, és állítólag még slankít is. – Nem veszed észre, csak azt, hogy lassan már csak feketében jársz, mert ugye az slankít (és olyan mint a láthatatlanná tevő köpeny). – A fekete két előnye: nem tűnik fel a kosz, és „slankít”. – Tény, a fekete slankít, ami sok esetben jó, ám ha valaki olyan pálcika, mint Lindsay Lohan jobban tenné, ha vidámabb színeket viselne!

Némelyek szerint a fekete szín nem feltétlenül slankít: A fehértől nem tűnsz majd nagyobbnak, ha megtalálod a megfelelő darabokat, ahogyan a fekete sem slankít, ha nem illik hozzád. – A fekete nem slankít, hiszen nem a fekete slankít, hanem a sötét és világos kontrasztossága. – A Forever 21 shop hasonló fazonja fekete ugyan, de cseppet sem slankít. – Carol Alt amerikai modell és színésznő úgy hihette, hogy a fekete slankít. Ez így is van, kivéve akkor, ha egyrészt átlátszik, másrészt csupa luk.