2024. április 23., kedd

Meghalt Móricz Zsigmond fogadott fia

Nyolcvanöt éves korában meghalt Móricz Imre mérnök, Móricz Zsigmond fogadott fia. Móricz Imre Litkei Imre néven született, és nem készült írói pályára. Móricz Imre Litkei Erzsébet (becenevén Csibe, aki Móricz Csibe-novelláit, majd az Árvácskát is ihlette) gyerekeként született, aki később Móricz élettársa lett. A nő fiát pedig nevére, majd anyjával együtt magához vette Leányfalura.

2017-ben a Szabad Földnek Móricz Imre azt mondta, „és milyen jól tettem, hogy nem az irodalmat választottam! Író gyermekének mindig nehéz írni. Láttam Karinthy Cinit is. Szinte belezavarodott, annyira nyomta az apja hatalmas öröke.”

Móricz Imre az írás helyett a reáltudományokat választotta, és gépészmérnök lett. Hajókat tervezett egész életében, és ebből is doktorált. Móricz Imre mindössze hétéves volt, mikor Móricz Zsigmond meghalt, de még néhány évvel ezelőtt is tisztán emlékezett arra a napra. „Emlékszem, akkor is ott nyüzsögtünk körülötte az unokáival. Virág nővérem gyermekei, a kis Virág és Réka, valamint Gyöngyié, Balázs, Imola. Ott feküdt az apám a dupla ágyán, reggeli után, amikor jött be Jani bácsi, a kertész. Mondta, »nagyságos úr, behoztam a virágok árát«. De apám nem szólt semmit.

Egyből látta Jani bácsi, hogy nagy baj van, letette a pénzt, aztán szólt a feleségének, Zsuzsa néninek, hogy vigyen ki bennünket” – idézi a Szabad Föld. Az orvos tíz percen belül érkezett, aztán nem sokkal később jött a mentő is. Én akkor már fenn voltam az emeleten, a szobám ajtaja elől figyeltem, mi történik. Ő pedig, amikor vitték ki a szobájából, visszafordította a fejét, nézett rám. Egyre csak nézett, egészen addig, ameddig be nem csukódott mögötte a mentő ajtaja” – mondta Móricz Imre. Móricz Zsigmond néhány nappal később halt meg a kórházban agyvérzés következtében.