2024. március 28., csütörtök

A kisérettségi nem maradhat el

Branko Ružić szerint a pedagógusok és a diákok ügyesen alkalmazkodtak a járványhelyzethez

A járványhelyzet ellenére megtartják a kisérettségit – jelentette be Branko Ružić oktatásügyi miniszter. Szerinte nincs észszerű ok arra, hogy elhalasszák a záróvizsgát, hiszen ez a nyolcéves általános iskolai oktatás megkoronázása. A tárcavezető a Pink Televíziónak tett nyilatkozatában kifejtette, hogy a minisztérium állandó kapcsolatban van a válságstábbal és az illetékes intézményekkel.

– A kisérettségi elmaradása a nyolc év alatt megszerzett tudás elismerésének hiányához vezetne. Az általános iskola végén tett záróvizsgán objektívan osztályozzák a tanulók tudását. A koronavírus nem nyolc évig tartott, tehát a kisérettségi sem maradhat el – emelte ki az oktatásügyi miniszter. Az iskolai naptár szerint a nyolcadikosok március 26-án és 27-én töltik majd ki a próbaérettségi tesztjét. A kisérettségit június 23-án, 24-én és 25-én tartják meg.

MÁSODIK FÉLÉV

A tárcavezető hangsúlyozta, a válságstáb egészségügyi szakemberei szerint járványügyi szempontból semmi sem indokolja, hogy meghosszabbítsák a téli szünetet, amely december 21-étől január 15-éig tart.

– A második félév hétfőn, január 18-án kezdődik. Úgy gondoltuk, hogy a tanítást a szeptemberben bevezetett modell alapján fogjuk megkezdeni – mondta el Branko Ružić. Emlékeztetett, hogy az iskolaigazgatók a héten megkapták az oktatás megszervezéséhez szükséges útmutatót. Ugyanazok a szabályok vonatkoznak az intézményekre, mint szeptemberben. Az általános iskolai és a középiskolai oktatás megszervezéséről szóló útmutatók elérhetők az oktatási minisztérium honlapján, a www.mpn.gov.rs oldalon, a Hírek menüpont alatt.

BIZTONSÁGOS ÉS ALKALMAZKODÓ OSZTÁLYKÖZÖSSÉGEK?

A miniszter megállapítása szerint az oktatási intézmények nem számítottak a vírus melegágyának. Az egész országra kiterjedő járványügyi intézkedések és a fertőzöttek számának növekedése miatt tértek át november végén a felsősök és a középiskolások az online oktatásra.

Branko Ružić reményét fejezte ki, hogy a fertőzöttek számának csökkenésével és az átfogó immunizációval sikerül majd befejezni a tanévet. Arra a kérdésre, hogy a járványhelyzet és a távoktatás mennyire fogja befolyásolni a diákok tudását, azt válaszolta, hogy egyetlen egy generációt sem szabad elveszíteni. A fiatalok sokkal fogékonyabbak a modern technológiára, és jobban alkalmazkodnak az ezek segítségével történő tanuláshoz is. A tárcavezető szerint a tanárok és a tanítók nagy része bebizonyította, hogy ugyanilyen ügyesen használja a technikai eszközöket és az online platformokat, mint a fiatalok. A tárcavezető megdicsérte a diákokat, a pedagógusokat és az oktatási intézmények dolgozóit, amiért fegyelmezetten betartották a járványügyi intézkedéseket.

CSÖKKENTETT TANANYAG?

Arra a kérdésre, hogy csökkenteni fogják-e a tananyagot az iskolákban a téli szünidő korábbi kezdete miatt, a tárcavezető azt válaszolta, hogy valószínűleg 20 százalékos csökkentésre lehet számítani. Ugyanúgy megmarad a pedagógusok autonómiája. A miniszter szerint ötletesnek kell lenniük, és ezzel egyidejűleg tartaniuk kell magukat a szabályzatokhoz és a tantervhez is.

Branko Ružić azt is kifejtette, hogy megfogalmazták az Osztályzásról szabályzat módosításait. Ennek során figyelemben vették az osztályzatok számát a tantárgyak szerint. Mostantól akkor is le lehet majd zárni a tanuló osztályzatait, ha négynél, illetve kettőnél kevesebb jegyet kapott. A osztályzatok számát a tantárgyak óraszáma is nagyban befolyásolja.

JÖVŐRE NEM LESZ ÁLLAMI ÉRETTSÉGI A KÖZÉPISKOLÁKBAN

Az oktatásügyi miniszter az elmúlt napokban az állami érettségivel kapcsolatban is nyilatkozott. A Politikának adott interjújában Branko Ružić kijelentette, hogy a középiskolai oktatás végén esedékes állami érettségi vizsga jövőre nem lesz az oktatási rendszer része. A tárcavezető szerint az újítás bevezetése előtt mindenképpen egyeztetni kell a felsőoktatási intézményekkel. Mindegyik egyetemi karnak és szakfőiskolának világosan meg kell fogalmaznia, hogy milyen érettségi birtokában tudnak bejutni a hallgatók egy-egy szakra.

A járványhelyzet megnehezíti a kísérleti program második körének lebonyolítását, és biztosan nem tudják megvalósítani mindezt 2021 végéig. Ennek második részében Szerbia minden középiskolája részt vesz. Emlékeztetőül: tavaly októberben tartották az állami érettségi első tesztelését, amelyben országszerte mintegy 5000 tanuló vett részt 101 középiskolából.

Az állami érettségi bevezetésének egyik feltétele az információs-technológiai rendszer fejlesztése. A megfelelő szoftver segítségével sokkal könnyebben le tudják majd bonyolítani az egész országban folyó vizsgáztatást.