2024. április 23., kedd

Ünnepélyesen is megnyitották a világ leghosszabb gondoláját

Noha már néhány napja működik, az államfő mégis úgy találta, ünnepélyesen is át kell adnia a zlatibori, Gold névre keresztelt új siklót. Aleksandar Vučić mai zlatibori vizitje kapcsán a legtöbb kommentárt az váltotta ki a médiában és a közösségi hálózatokon, hogy egy olyan beruházást jött el „felszentelni”, amelyet nem a pártja kezdeményezett. Az ezzel kapcsolatos aggályokat az államfő igyekezett eloszlatni, mondván, hogy támogat minden olyan kezdeményezést, amely Szerbia vagy egy adott régió fejlődését szolgálja. Ekkor jelentek meg az olyan kijelentések, melyek szerint ez az esemény lehet a hatalom és az ellenzék közötti párbeszéd egyik fordulópontja, amivel kapcsolatban Vučić annyit közölt: ezúttal nem politikai pártok képviselőivel jött beszélgetni, s az, hogy tárgyalt az ellenzéki Egészséges Szerbia vezetőjével, Čajetina község polgármesterével, Milan Stamatovićtyal, nem a politikai párbeszéd kezdetének a jele, hanem annak, hogy a jó projektumok köré mindenkinek fel kell zárkóznia. Mint mondta, az ellenzékkel bármikor készen áll párbeszédet folytatni, ez eddig is így volt, és ezután sem változik meg. Stamatović már nem erről beszélt felszólalásában, hanem úgy értékelte, hogy Vučić voltaképpen közeledik az ellenzékhez, készen áll a tárgyalásra az ellenzék tagjaival. Az ünnepélyes átadáson a polgármester hangsúlyozta, Szerbia elnökének jelenlétét, a Szerb Haladó Párt vezetőjének szerepvállalását ekképp kell értelmezni.

– Tőlem senki sem hallhatja azt, hogy a gondola rossz elképzelés, csak azért, mert másnak az ötletéről és a munkájáról van szó. Ellenkezőleg. Szégyen lenne, ha ilyesmit jelentenék ki. Büszke vagyok erre a projektumra, melyet a továbbiakban is segíteni fogunk, ahogy csak tudunk, az induló állomás befejezése és minden más felmerülő kérdés terén – fogalmazott Stamatović megjegyzéseire reagálva Vučić.

Mint mondta, továbbra is ekképp kell tevékenykedni az országban, a felvonónak tapsoltak azok is, akik a haladókat, s azok is, akik az ellenzéki politikust támogatják, mégpedig azért, mert abszolút nem érdekli őket, kinek az eredménye, csak az számít, hogy jobban éljenek – állapította meg Vučić. További, Zlatibor környéki projektumok megvalósítását is beharangozta: az Užice felé vezető gyors útvonal kiépítését Kotroman és Višegrad felé haladó elágazásokkal, a Zlatibor körüli körgyűrűt és más útvonalak kialakítását is tervbe vette az állam vezetősége. Zlatibor fontos a másodlagos földgázvezeték kiépítése szempontjából, s idegenforgalmi szempontból is: valóságos verseny alakult ki Vrnjačkja Banja és Zlatibor között.

A Gold gondola a világ leghosszabb panorámafelvonójának számít, majdnem 9 kilométer hosszú, óránként ezer utast tud kiszolgálni, egy út 25 percet vesz igénybe: maximum 21,6 kilométeres óránkénti sebességgel haladhat. Zlatibor központját köti össze a Tornik síközponttal. Elhalad a Ribnicai-tó felett. Az építési munkálatok 13 millió euróba kerültek, és ez Čajetina község legnagyobb beruházása. Építése 2016-ban kezdődött. Összesen 55 kabinnal rendelkezik, legfeljebb tíz utas tartózkodhat egyben. A kapacitások növelhetők 90 kabinig.

A beruházó arra számít, hogy a befektetés tíz éven belül megtérül, addigra Zlatibornak kellene az ország leglátogatottabb idegenforgalmi központjává válnia. A munkálatokat a francia Pomagalski szállítástechnológiai-építőipari vállalat irányította.

A zlatibori előtt a kínai TianmenShan Cable Car 7,4 kilométer hosszú gondolája volt a csúcstartó. Érdekesség, hogy ezen a környéken forgatták az Avatar című film egyes jeleneteit is.