2024. április 24., szerda

A műszaki vizsgán az Euro besorolás nem lesz kizáró ok

Júliustól szigorúbb műszaki feltételekkel jegyzik be a gépjárműveket Szerbiában

Szerbiában mintegy 2,2 millió jármű 17 év körüli. Nincs hivatalos becslés arra vonatkozóan, hogy ezek közül mennyi tesz majd eleget az idén életbe lépő új regisztrációs előírásoknak, nem hivatalosan azonban úgy hírlik néhány százezertől akár egy millió is lehet azoknak a járműveknek a száma, melyeket tulajdonosaik nem tudnak majd bejegyeztetni.

Több éves halogatás után idén júliustól várható az előírások szigorítása – tudta meg a 021.rs. Eszerint mindazok a járművek, melyeket 2014. március 1-je után hoztak be az országba, szigorúbb feltételeknek kell eleget tegyenek műszaki ellenőrzés alkalmával a károsanyag-kibocsátást illetően azoknál a járműveknél, melyeket ez az időpont előtt hoztak be. Ezt írja a 2018-ban elfogadott szabályzat, melynek alkalmazása idén július 5-én kezdődik.

Egyesek szerint a műszaki ellenőrzés során a régebbi gyártású Euro 3-as és Euro 4-es szabvánnyal készült autók mennek át legnehezebben. Mások szerint nem szabad így általánosítani, szerintük azokat az autókat lesz nehéz regisztrálni, amelyek túl sok kilométert megtettek és nem tartották őket megfelelően karban – írja a Novosti. Azt viszont mindenki értelmetlennek tartja, hogy nem az Euró-szabvány, vagy a gyártási év a döntő az új előírásban, hanem a bejegyzés/regisztráció időpontja.

Szakmabeliek magyarázata szerint a műszaki vizsgán az Euro besorolás nem lesz kizáró ok, a régebbi autók is átmehetnek a vizsgán, amennyiben azokat jól karban tartják, illetve ha megfelelő szűrővel, vagy katalizátorral vannak felszerelve.