2024. április 25., csütörtök

A kriptovaluta nem fizetőeszköz Szerbiában

A Szerb Nemzeti Bank óvatosságra inti a virtuális pénzzel üzletelőket

Már évek óta hódít a világon a digitális vagyonba történő beruházás és kereskedelem, és népszerűsége Szerbiában is növekszik. Ez nem jelenti feltétlenül azt, hogy a polgárok teljes tudatában is vannak a kriptovalután alapuló gazdasági rendszer működésének szabályaival. Gyakran a vásárlók sem tudják, mit vesznek pontosan, és milyen pénzügyi kockázatok, előnyök járnak ezzel. A polgárok minél szélesebb körű felvilágosítása érdekében a Szerb Nemzeti Bank (SZNB) a minap tette közzé hivatalos közleményét, amelyben figyelmezteti a polgárokat a virtuális pénzzel való kereskedelem árnyoldalaira.

– Az SZNB már több alkalommal is rámutatott arra, hogy a bitcoin és más kriptovaluták nem számítanak törvényes fizetőeszköznek az országban, sem a központi bank, sem más hivatalos állami szerv nem garantálja értéküket. A Szerb Nemzeti Bank álláspontja ezekben a kérdésekben a digitális tulajdonról szóló törvény elfogadása után sem változott, noha maga is részese volt a szerb kormány tagjaival együtt – áll a közleményben.

A nemrégiben elfogadott digitális tulajdonról szóló törvény több lehetőséget nyújt a kriptovalutával folytatott kereskedés követésére és a hozzá kapcsolódó gazdasági tevékenységek szabályozására. Az eddigiekben az államnak semmilyen belátása nem volt ezekbe az ügyletekbe, tehát valójában a törvény felügyeli, hogyan és milyen irányba mozog a kriptovaluta Szerbiában. Ennek köszönhetően könnyebben lehet megakadályozni az olyan bűncselekmények támogatását, mint a terrorizmus, illetve pénzmosás, ugyanakkor a digitális vagyon felügyelete is könnyebb ennek köszönhetően, ami hozzájárul a gazdasági kockázatok átlátásához.

Az SZNB azt is hangsúlyozza, hogy az említett törvény meghozásának nem a virtuális pénz népszerűsítése volt célja, hanem kizárólag a gazdasági élet biztonságának fokozása.

– A bitcoin és más kriptovaluták értéke igen változó, és a további ingadozásokat képtelenség előrelátni, ezért egy hirtelen elértéktelendés senkit sem kell hogy meglepjen. A kriptovaluta hirtelen ingadozásai jelentős pénzügyi veszteségeket is okozhatnak – hangsúlyozza a közlemény. Sokan könnyű pénzszerzési módot látnak benne, pedig ez valójában egy komoly kockázattal járó beruházás.

A kriptovaluta olyan érték, amely mögött nem áll központi pénzügyi hatalom, mert a magánvagyon egyik formája. A digitális pénznek nincs valós valutaértéke, és nem számít törvényes fizetőeszköznek. A Szerb Köztársaság hivatalos pénzneme a dinár.

A digitális fizetőeszközökről szóló törvény kimondja, hogy a virtuális pénznemben és más digitális eszközökben történő fizetés a fogyasztótól a kereskedő felé tilos. A virtuális pénznemben történő törvényes fizetéshez az eladónak különleges szolgáltatásokat végző jogi személyt szükséges alkalmaznia, aki a digitális vagyon felvásárlásával foglalkozik, és ehhez az SZNB által jóváhagyott engedélyt is megkapta. Amikor tehát bitcoin, illetve más kriptovalutáról beszélünk, akkor digitális vagyonról beszélünk, nem pedig törvényes, érvényes valutáról.

Szerbia pénzügyi stabilitását a bitcoin és más egyéb kriptovaluta nem befolyásolja. A digitális vagyonról meghozott törvény azt is szabályozza, hogy az SZNB és a hozzá tartozó intézmények nem birtokolhatnak digitális vagyont, és nem végezhetnek szolgáltatásokat ezen a területen. Továbbá alkalmazottjaik nem lehetnek tulajdonosok, résztulajdonosok, képviselők olyan érdekeltségű cégben, amely digitális vagyon kezelésével foglalkozik.