2024. április 16., kedd

Februártól kell törleszteni a tavalyi adóhátralékot

Mintegy 148 ezer cég és vállalkozó összesen 130 milliárd dinár tartozásra kért haladékot

Mindazoknak a vállalatoknak, amelyek tavaly az adók és járulékok fizetésének öthavi halasztása mellett döntöttek, február 10-én kell befizetniük a tartozás első részletét. Erről interneten értesítést kaptak az Adóigazgatóságtól, amely egyben tájékoztatta őket a törlesztés részletes tervéről is. A köztársasági kormány tavaly decemberi határozata értelmében a hátralékot 24 egyenlő részletben, kamatmentesen törleszthetik, azzal, hogy a havi ráta nem lehet kevesebb 1000 dinárnál.

A nyereségadóval és az önálló tevékenységből származó jövedelemre kivetett adóval együtt mintegy 148 ezer cég és vállalkozó tavaly összesen 130 milliárd dinár tartozásra kért haladékot, a kormányhatározat nyomán elvégzett adósságátütemezés azonban kisebb összegre vonatkozik. Saša Dulić, az adóhivatal igazgatóhelyettese elmondta: 78 milliárd dinár hátralék törlesztését ütemezték át, ugyanis az adókötelezettek egy része még az év vége előtt részben vagy egészében kifizette tartozását, de voltak olyanok is, akik nem tartották tiszteletben a rendelkezéseket. Leggyakrabban a munkások elbocsátása miatt veszítették el az átütemezésre való jogot, egyes cégeket pedig időközben bezártak.

Az 1000 dinárban megszabott alsó határ miatt egyes esetekben a törlesztés 24 hónapnál rövidebb idő alatt véget ér, de az érintettek azt mondják, így sem lesz könnyű ez az év, hiszen a korábbi tartozás törlesztése mellett az idei adókat és járulékokat is be kell fizetni. Nebojša Atanacković, a Szerbiai Munkáltatók Uniójának elnöke a napokban bejelentett újabb kormányintézkedésekben bízik.

– Az államfő jelezte, hogy ha nem is olyan mértékben, mint tavaly, de továbbra is támogatni szándékozzák a gazdaságot. Ez különösen azokban az ágazatokban fontos, amelyekben a járványhelyzet nagyarányú bevételcsökkenést okozott, vagy lehetetlenné tette a munka folytatását – mondta Atanacković.

A nyereségadó-előleg, valamint az önálló tevékenységből származó jövedelem utáni adó- és járulékelőleg első részletét a 2020-ra vonatkozó adóbevallás megtétele után következő hónap 10-éig kell befizetni. A továbbiakban minden hónapban 10-e lesz a határidő, de az adósság egészét a 24 hónapos időszak lejárta előtt is törleszteni lehet. Az átütemezésről szóló kormányhatározat szerint elvesztik a részletekben történő törlesztésre való jogot azok, akik az előírt határidőkben nem tesznek eleget kötelezettségüknek, és azok a vállalatok is, melyek határidőig nem teszik meg a nyereségadó-bevallást. A késlekedőknek számolniuk kell azzal, hogy tartozásuk kiegyenlítését egy összegben fogja kérni az adóhivatal, illetve hogy kényszermegfizettetés is számításba jöhet.