2024. március 28., csütörtök

További segítség a gazdaságnak

Póttámogatás lehetséges az időseknek

A stabil közpénzügyek lehetővé teszik, hogy az állam újabb gazdaságélénkítő csomaggal segítse a vállalatokat és a polgárokat – nyilatkozta Siniša Mali pénzügyminiszter, miután Aleksandar Vučić államfő hétfőn bejelentette, hogy az idén is számítani lehet válságenyhítő kormányintézkedésekre.

– Az utóbbi években tapasztalható pénzügyi rendeződés eredményeként 2020-ban kiadós segélycsomaggal tudtuk segíteni a gazdaságot, az idén pedig folytatjuk a támogatását. Mint az elnök is mondta, az államiság napjáig kidolgozzuk az újabb intézkedéscsomagot. Most folynak a záró elemzések avégett, hogy jó helyre irányítsuk a pénzt, és segíteni tudjunk mindazoknak, akiknek ez szükséges. Több lehetőséget is számba vettünk, a legvalószínűbb az, hogy fél minimálbéreket fizetünk ki, és az év folyamán a legidősebbek is kapnak póttámogatást. Folytatjuk a garanciaséma-programot is, tavaly ezzel az eszközzel 1,5 milliárd euró folyt be a magánszektorba, ami jelentős mértékben hozzájárult ahhoz, hogy a vállalatok fizetőképesek maradjanak. Mivel a módszer bevált, továbbra is alkalmazzuk, mégpedig az amerikai fejlesztési ügynökséggel együttműködve – vázolta a terveket a pénzügyi tárca vezetője.

Annál is inkább lehetségesnek tartja az újabb támogatásokat, mivel, mint elmondta, a közadósságot tavaly sikerült a bruttó hazai termék 60 százaléka alatt tartani még úgy is, hogy az állam 704 milliárd dináros mentőcsomaggal segítette a gazdaságot. Mint emlékezetes, az intézkedések között volt a fejenkénti 100 euró kifizetése, három minimálbér folyósítása több mint egymillió foglalkoztatottnak, adó- és járulékfizetési moratórium, kedvező kölcsönök jóváhagyása állami garanciával, 2,6 milliárd dináros támogatás a mezőgazdaságnak, hiteltörlesztési moratórium előbb 3, majd még két hónapra, közvetlen támogatás a mikro-, kis- és közöpes vállalatoknak a minimálbér 60 százalékának értékében, 1,2 milliárd dinár értékű segítség a turizmusnak és vendéglátóiparnak, egyszeri minimálbér-kifizetés a vendéglátósoknak, 4000, majd 5000 dináros egyszeri támogatás a nyugdíjasoknak, valamint 10 százalékos fizetésemelés, majd 10 000 dináros támogatás az egészségügyben dolgozóknak.

Aleksandar Vučić államfő hétfőn este azt mondta, hogy az újabb gazdaságélénkítő csomag ugyan nem lesz olyan gazdag, mint az első volt, mégis segíti az összesen több mint egymillió embert foglalkoztató kis- és közepes, valamint nagyvállalatokat. Közölte, a nyugdíjasokat sem hagyják figyelmen kívül, az 5,9 százalékos januári nyugdíjemelésen túl – szimbolikus támogatásként – márciusig vitaminokat és cinket tartalmazó csomagot kapnak.

– Azt fontolgatjuk, milyen módon segíthetnénk a polgároknak az általános fogyasztás serkentése végett. Nem adhatunk 100 eurót, mint tavaly, de azt hiszem, az év második felében mégis lesz egy hasonló, csak kisebb összegű támogatás – mondta az államfő.