2024. április 18., csütörtök

Tolóablaktól tolóablakig

Nehézségekbe ütközik az, aki az uniós bírságokat szerbiai bankszámláról fizetné ki

Az Európai Unió területén elkövetett közlekedési szabálysértésekről a szerbiai állampolgárok az esetek többségében a határátlépésnél értesülnek, de évente mintegy 2000 lakcímre érkező külföldi bírságot is kézbesít a szerbiai postahivatal.

Általában kisebb kihágásokról van szó: a biztonsági öv mellőzéséért 25–350 eurót rónak ki az uniós illetékesek, a gyerekülés hiányáért 200–350 eurót számolnak fel, a jelzőlámpa piros fényén való áthaladásért pedig helyszíntől függően 70-től 1500 euróig terjedő összeget fizettetnek. Legtöbbször azonban a sebességkorlátozás átlépése miatt büntetik meg országunk lakosait az Unióban.

Mint ismeretes, a közlekedési szabálysértési bírságokat már évek óta nem lehet figyelmen kívül hagyni. Az országok között megkötött egyezmények értelmében ugyanis kitilthatják az Unió területéről azokat, akik a megadott határidőben nem tesznek eleget a követeléseknek. A büntetést a polgárok a kézbesítést elvégző határátkelőn is kifizethetik, de átutalhatják a kijelölt bankszámlára is.

De itt kezdődnek az igazi kínszenvedések.

FIZETNI, DE HOGYAN?

A szerbiai pénzintézetekben nyitott devizaszámláról külföldre utalni azonban korántsem olyan egyszerű, mint amilyennek tűnik – írja a Novosti. A napilapnak egy belgrádi férfi számolt be arról a hosszadalmas folyamatról, amely révén igyekezett kifizetni a határon kézbesített büntetését. Az illető Németországból utazott haza, amikor az egyik magyarországi átkelőnél értesítették, hogy az Unió területén túllépte a sebességkorlátozást. A szabálysértésért 100 euró körüli összeggel terhelték, és forintban kifejezve kapta kézhez a büntetését. Mivel a határátkelőn hosszasan várakozott, a férfi úgy döntött, hogy hazatérve fizeti ki a kihágásért kirótt összeget.

A fővárosi férfi vallomása szerint a döntése után hosszadalmas tortúta következett. Hetekig járta ugyanis a belgrádi bankokat azzal a kéréssel, hogy a kapott dokumentum alapján át szeretné utalni a büntetés összegét. Először annál a pénzintézetnél próbálkozott, amely a nevére szóló devizaszámlát kezelte. A tolóablaknál elutasították, és a másik váltásban dolgozó ügyvezetőhöz irányították. Miután később sem járt sikerrel, több banknál is próbálkozott a külföldi átutalással, míg végül a Szerb Nemzeti Bankhoz küldték. A központi pénzintézetnél tájékoztatták, hogy nem foglalkoznak lakossági ügyekkel, és azon csodálkoztak, hogy kérését miért nem teljesítette a számláját kezelő bank.

A napilapnak nyilatkozó férfi ekkor az interneten igyekezett arról tájékozódni, hogyan fizethetné ki a kihágásért kapott összeget. A különböző fórumokat és közösségi oldalakat böngészve gyorsan ráébredt, hogy gondjával nincs egyedül. Sokan panaszkodtak arra, hogy a magyar nyelven kiadott dokumentumok alapján nem hajlandóak elvégezni a külföldi átutalást a hazai pénzintézetek. Az ügyvezetők ugyanis a nyelv ismerete hiányában félnek a tévedéstől, és inkább továbbküldik a hozzájuk forduló ügyfeleket. Így egy olyan egyszerű kifizetés is rémálommá válik, mint az egyik devizaszámláról a másikra való átutalás – mondta a Novosti napilaphoz forduló belgrádi férfi. Hozzátette: szerinte a 21. században megengedhetetlen, hogy egy külföldi utalás miatt napokig tolóablaktól tolóablakig küldözgessék az ügyfeleket a szerbiai bankok.

VAN JOGUNK, CSAK MÓDUNK NINCS RÁ

A probléma létezését a Szerb Nemzeti Bankban is megerősítették. A szakemberek elmondták, hogy a külföldi pénzforgalomról szóló szabályozás ugyan lehetővé teszi az átutalásokat, ám a gyakorlatban mégsem valósulnak meg akadálymentesen.

A külföldi számlaszámra való átutalások ugyanis ritkák, így a hazai bankok ügyvezetői nem rendelkeznek elég tapasztalattal az elvégzésükhöz – mondták az országos pénzintézet szakemberei. Kiemelték, hogy amennyiben az ügyfélnek releváns dokumentumai vannak az befizetéshez, akkor magánszemélyek esetében is probléma nélkül el kellene végezniük a pénzintézeteknek a kifizetést.

A külföldi utalást kezdeményezőnek saját névre nyitott devizaszámlája kell hogy legyen, amelyen az utaláshoz szükséges valutával is rendelkeznie kell. Igazolnia kell a fizetés útját is: az általa mellékelt dokumentumon szerepelnie kell az összeget fogadó nevének és címének, valamint az utalásra vonatkozó tájékoztatásnak is. Szükség van ugyanis a kedvezményezett IBAN (nemzetközi bankszámlaszám) számra és az összeget fogadó bank SWIFT (BIC) kódjára is – sorolták a külföldi számlára utalás feltételeit a Szerb Nemzeti Bank szakemberei. Hozzátették: az uniós bírságokon szerepelnek ezek az adatok, így a kifizetésüket lehetővé teszik az érvényben levő rendelkezések.