2024. április 24., szerda

„Csodaszerek” koronavírus ellen

Kora tavasz óta, amióta hivatalosan felütötte a fejét a koronavírus, egyre többet lehet róla olvasni, nemcsak tudományos forrásokból, hanem laikusok tollából is, akik különféle „biztos” COVID–19-gyógymódokat ajánlanak. Szinte naponta találkozhatunk olyan új „csodaszerrel”, amely „garantáltan” megvéd bennünket a fertőzéstől, sőt, ha már elkaptuk, rövid idő alatt kigyógyít a kórból. Azt gondolhatnánk, a vakcina megjelenésével befellegzett ezeknek a képtelenebbnél képtelenebb elméleteknek, de nem: egyesek még attól sem riadnak vissza, hogy némi anyagi ellenszolgáltatásért cserébe helyet biztosítsanak a koronavírus-vakcina beadási lista legelején.

Utánanéztem az interneten, melyek azok a praktikák, amelyek állítólag segíthetnek a megfertőződés megakadályozásában, és azóta se térek magamhoz. Nem akarom elhinni, hogy vannak olyan személyek e földkerekségen, akik ezeket a badarságokat olyannyira komolyan veszik, hogy kipróbálják, és tőlük várják a gyógyulást. Na, de nézzük sorban.

„Ha három napon keresztül napi háromszor meleg tevepisit iszunk, kiírtja a testünkből a vírust” – ajánlja egy iráni „iszlám gyógymód specialista”, aki nyomatékot adva ennek a kijelentésének, videójában lehajt belőle egy pohárral. Szerinte a tevehúgy nemcsak a koronavírus ellen hatékony, hanem az asztma ellen is, mi több, megvéd minket a légszennyezettségtől is!

„Lélegezzünk mélyeket hatszor egymás után, majd tegyük a szánkra a kezünket, és köhögjünk egyet!” – utasít bennünket videójában Sarfaraz Munshi doktor, a Londoni Queen’s Hospital orvosa, aki szerint e légzésgyakorlat segít a fertőzötteknek, ha a betegségük elején bevetik. A videót több millióan látták, még Harry Potter szülőanyja, J.K. Rowling is bizalmat szavazott a doktor úrnak, és megosztotta az oldalán azzal a kísérőszöveggel, hogy ő is e technika segítségével gyógyult meg. Kedves írónő, talán túl sok időt töltött a saját maga által kreált mesevilágban.

Szerencsésen átléptük a 2021-es év küszöbét, és mostantól várhatjuk, hogy a Diesel a svéd Polygiene céggel közösen piacra dobja az antivirális farmeranyagot, amelyből nadrágot, felsőt és maszkot is készítenének. Azt állítják, ha a vírus rákerülne a ruhadarabra, két órán belül elpusztulna. Teóriájukkal nem egyeznek a tudósok, akik szerint a találmányuk már csak azért sem túl hasznos a védekezésben, mert mint köztudott, a vírus elsősorban belélegzéssel terjed, és ha valaki ráköhög vagy tüsszög a nadrágunkra, egyszerűen lefújhatjuk alkohollal. (Nem azt, aki ráköhögött, hanem a nadrágunkat.) De, aki már hallott a meleg víz és a mosószer kölcsönhatásáról, akár azt is igénybe veheti.

Apropó: alkohol. Azt nagyon jól tudjuk, hogy az alkohol megöli a vírust. Külsőleg. Belsőleg pálinka, vodka vagy whisky formájában legfeljebb az egyén közérzetét javítja. Sajnos voltak, akik ezt a hatalmas COVID-mítoszt elhitték, kipróbálták az egyszerűnek és elfogadhatónak tűnő módszert, és belehaltak az alkoholmérgezésbe.

Arra, hogy az emberi hiszékenység határtalan, bizonyíték az Egészségügyi Világszervezet és a Francia Egészségügyi Minisztérium közleménye, amelyet annak az elméletnek a megcáfolására kellett kiadniuk, hogy a kokain orron át való felszívásával olyannyira fertőtleníteni tudjuk a légzőjáratainkat, hogy ellenállóvá válunk a koronavírus-fertőzésre. Nekünk, két lábbal a földön járóknak teljesen egyértelmű, hogy a kokain nem gyógyír a koronavírus ellen, azonban vannak, akik elhitték.

Szintén az orr és a száj nyálkahártyájának fertőtlenítését helyezték kilátásba azok az önjelölt szakemberek, akik szerint, ha maximális erősségre kapcsolt hajszárítóval a szánkba és az orrunkba fújjuk a forró levegőt, elpusztítjuk az oda bejutott vírust. Azt hiszem, előbb pusztítanánk el azt a maradék józan eszünket, és még egy kisebb égési sérülést is kapnánk, ha az akár 95 fokos levegőt az arcunkba irányítanánk.

Eddig csak antibébi tablettáról hallottunk, most már az anti-Covid kifejezés is bekerült a köztudatba egy matrac és egy nyaklánc okán. Az anti-Covid matrac a gyártó szerint egy speciális Viruclean technológiát alkalmazva négy óra leforgása alatt elpusztítja a koronavírust saját felületén, és annak a testében is, aki rajta alszik. Spanyolországban rengeteget eladtak belőle a nyáron, amikor a helyi média megszellőztette, hogy a nagy futballsztár, Messi is ilyenen hajtja álomra a fejét. Az anti-Covid nyakláncot az indonéz mezőgazdasági minisztérium dobta piacra. Elmondásuk szerint a mintegy hétszáz különböző eukaliptusz felhasználásával készült nyaklánc annyira hatékony, hogy viselésével röpke negyedóra alatt eltűnik a környezetünkből a koronavírus negyvenkét százaléka! Tény, hogy az eukaliptusznak spray vagy filter formájában valóban vannak antivirális hatásai, azonban a koronavírus ellen hatástalan.

Azt hiszem, ennyi éppen elegendő. Elképesztő, hogy a XXI. században egyáltalán felmerül valakiben annak a gondolata, hogy a fentiekben felsorolt, gyógymódoknak még véletlenül sem nevezhető praktikák bármelyikét is kipróbálja, és higgyen azok eredményességében. Mindezek a mítoszok pihent agyú kieszelői a megalapozatlan, meggondolatlan kijelentéseikkel ugyanolyan károkat okozhatnak, mint maga a vírus.