2024. április 20., szombat

Használhatatlanok a SPENS felújított medencéi

Negyven éve úsznak itt az újvidékiek, a rekonstrukció igen összetett

Tavaly novemberben az újvidéki önkormányzat képviselői kijelentették, hogy a Vojvodina Sport- és Üzletközpont (SPENS) medencéinek felújítása befejeződött, és hamarosan megnyitják azokat.

A bejelentés ellenére a SPENS beltéri medencéit a mai napig sem használhatják a polgárok, a 021.rs hírportál információ szerint komoly gondok merültek fel, hiszen az olimpiai medence alja ferde, így ha megtöltik, folyamatosan szivárog az egyik felén. És nem csupán ez okoz gondot, a felújítási projekt kivitelezői úgy tűnik, pocsék munkát végeztek a medencék egész területén, hiszen a fűtőtestekből is szivárog a víz, a medence aljzata megrepedt, és az újonnan lerakott kerámialapok is repedtek.

A SPENS belső medencéinek a rekonstrukciós munkálataival a Max Cor, a Bulevar Company és a DeHidra 021 vállalatokat bízták meg, a projekt értéke 124 millió dinár volt.

Egyes információk szerint, a SPENS vezetősége a napokban tervezte a medencék megnyitását, de szerintük most újabb probléma merült fel – megrepedt az olimpiai medence alja.

Az újvidéki önkormányzat tavaly döntött a medencék felújításáról, miután kiderült, hogy szennyezett vízben úszkálnak az újvidékiek. Milan Jarić volt igazgatót, aki a szennyezett víz problémájának idején vezette a sportközpontot, időközben leváltották. Az újvidéki önkormányzat ezután májusban versenypályázatot írt ki a medencék, az öltözők és a zuhanyzók felújítása érdekében, ezen a fent felsorolt vállalatokat bízták meg a munkálatokkal, amelyeknek kivitelezésére három hónapot kaptak. Az akkori projekt értéke 62 millió dinár volt, de a koronavírus-járvány miatt a három hónapos határidőt kitolták november 9-ig – olvasható a 021.rs hírportálon.

Időközben nem tervezett munkálatok adódtak a medencéken. A hivatalos dokumentáció szerint, a szóban forgó vállalatokat további munkákkal bízták meg, nevezetesen a medencék oszlopait, széleit kellett még korrigálni, valamint a betonozási munkálatokat is kifelejtették feltüntetni az előző megbízásból.

November 18-án az újvidéki polgármester és az önkormányzat képviselői meglátogatták a „befejezett munkálatokat”, és ez alkalommal kijelentették, hogy ezúttal valóban minőséges munkát végeztek a kivitelezők, és még csak a vízszűrők beszerelését kell kivárni, azután megnyílhatnak a beltéri medencék. Miután megtöltötték a „felújított” olimpiai medencét kiderült, hogy ferde az alja, és a víz az egyik felén kifolyik, a medence alján pedig megrepedtek a lapok.

Žarko Mićin, az újvidéki polgármester kabinetfőnöke elmondta, hogy a hiányosságokat csak akkor észlelték, amikor feltöltötték a medencéket, nem láthatták előre a gondot.

Mivel a medencéket 40 évig használták, nagyon összetett volt a rekonstrukció. A munkálatok összetettsége miatt további szakértők bevonására van szükség. A hibák elhárításának érdekében az Újvidéki Egyetem Műszaki Karának szakértőit is alkalmaztuk, és csak az után tudhatunk meg többet a helyzetről, miután elkészül a véleményezésük – mondta Mićin. Hozzátette: a kivitelezők kötelesek elhárítani a hibákat, de abban az esetben, ha nem végzik el javítási munkálatokat a határidőn belül, az önkormányzat megfizetteti velük a károkat.

Amint megteremtődnek a megnyitás feltételei, a polgármesteri hivatal azonnal értesíteni fogja a nyilvánosságot.