2024. március 28., csütörtök

Tavaly hosszabb ideig üdültek a turisták

Több szállásadó is bezárást jelentett be Szabadkán és Palicson

A szabadkai és a palicsi szállodák, villák, apartmanok, motelek tavaly főleg a hazai turistákra számíthattak a nyári idény során, nem hivatalos információk alapján azonban számos szállásadó december és január folyamán bezárt, néhányan közülük csak az éttermeiket üzemeltetik tovább.

Kevesebb volt a látogatók száma 2020-ban, viszont az előző évekhez viszonyítva a turisták hosszabb ideig maradtak a városban és Palicson, nyilatkozta lapunknak Aleksandar Medaković, Szabadka Város Turisztikai Szervezetének igazgatója.

A szabadkai és a palicsi szállodák, villák, apartmanok, motelek tavaly főleg a hazai turistákra számíthattak a nyári idény során, nem hivatalos információk alapján azonban számos szállásadó december és január folyamán bezárt, néhányan közülük csak az éttermeiket üzemeltetik tovább. (Fotó: Gergely Árpád)

A szabadkai és a palicsi szállodák, villák, apartmanok, motelek tavaly főleg a hazai turistákra számíthattak a nyári idény során, nem hivatalos információk alapján azonban számos szállásadó december és január folyamán bezárt, néhányan közülük csak az éttermeiket üzemeltetik tovább. (Fotó: Gergely Árpád)

– A korábbi években Szabadka és Palics idegenforgalmi látogatottsága rekord számokat ért el, a statisztikai adataink szerint tavaly januárban és februárban is húsz százalékkal növekedett az éjszakázások száma. A koronavírus-járvány megjelenésével márciusban, áprilisban és május első felében szinte semmilyen turisztikai forgalom nem volt, de az ötödik hónap második felétől elkezdett valamelyest normalizálódni a helyzet. A 2020 első tizenegy hónapjára vonatkozó adataink szerint kevesebb volt a látogatók száma, mint egyébként, Palicsnak azonban így is sikerült megtartania a 2019-es látogatottsági szintjét. Ez nemcsak az országban, hanem az egész régióban, sőt Európában is ritkaságnak számít. Szabadka látogatottságában csökkenés figyelhető meg, azonban az kisebb, mint az ország többi városában. A szállásadók főleg a hazai vendégekre számíthattak tavaly, a Palicsra látogatók 95 százaléka országunkból érkezett, a Szabadkára látogatóknak pedig a 80 százaléka érkezett Szerbiából. Külföldről leginkább Magyarországról érkeztek Szabadkára. Elmondható, hogy tavaly a vendégek több éjszakát töltöttek el, mint 2019-ben, amikor Szabadkán 1,6 százalékos, Palicson pedig 1,7 százalékos növekedést mutatott az eltöltött éjszakák száma. Tavaly 2,4 százalékkal volt több a palicsi és a szabadkai éjszakázások száma. Ehhez hozzájárultak az üdülési utalványok, ugyanis azok segítségével több mint ötven szállásadó kínált lehetőséget a pihenésre – mondta az igazgató.

A hónap elején bezárt a Galleria szálló hotel és wellness részlege, sőt több környékbeli szállásadó is zárást jelentett be.

– Nem hivatalos információink szerint eddig csak a Galleria hotel zárt be, de zárást jelentett be a kelebiai Villa Mayur és a palicsi Villa Milord is. Mindezek követni fogják a járványhelyzet alakulását. Az idegenforgalom helyzete az év első szakaszában dől majd el, az említett szállásadók pedig márciusig adtak maguknak időt arra, hogy megfigyeljék, hogyan alakul a járvány, és milyen új intézkedéseket vezetnek be. Reményeink szerint márciustól és áprilistól már elérhetőek lesznek a szolgáltatásaik. Számunkra nagyon fontos, hogy a városi hotelek és néhány palicsi szállásadó tavaly támogatásban részesült, ők fekhelyenként 350 eurót és szállásegységenként 150 eurót kaptak. Az elmúlt napokban jelentették be az első negyedéves támogatásokat, melynek legnagyobb része a hotelekhez, az utazási irodákhoz, az idegenvezetőkhöz kerül majd. A második negyedévben már mi is tudni fogjuk, hogy szervezetünk is részt vehet-e az idegenforgalmi kiállítások promócióin. Jelenleg online marketinggel foglalkozunk, és a Nyaraljon Szerbiában! kampányhoz is csatlakoztunk, ami nagyban hozzájárult a tavalyi nyári palicsi forgalom növekedéséhez – magyarázta az igazgató.