2024. április 23., kedd

Télen is bőven van tennivaló

A magyarkanizsai Komunalac közvállalat nagy havazásra is felkészült

A magyarkanizsai Komunalac Kommunális Szolgáltató Közvállalat igazgatója, Pálfi Ervin a már szakállas viccnek számító mondattal kezdi beszámolóját, hogy fel vannak készülve a tél okozta viszontagságokra, de nem számítanak nagy hóra, mondja ezt persze mosolyogva, és megnyugtatóan hangsúlyozza, hogy Magyarkanizsa községet nem érheti meglepetés nagy havazás esetén sem, ugyanis alapeszközökből, felszerelésből van elég, jöhet a zord tél és akár a nagy havazás is. Maga a közvállalat szárnyai alá számtalan munkafolyamat tartozik a temetkezéstől a közterek rendben tartásáig, sőt például a medence karbantartása is az ő feladatuk, csakúgy mint a várost az utóbbi években egyre szebben díszítő virágágyások elkészítése és a virágok kinevelése. Meg kell csak nézni a Népkertet, amely tavasztól őszig gyönyörű színekben pompázik, mint valami angolkert, így egyre többen sétálnak le örömmel a Népkertbe, amelynek a közterületi része a régi, boldog békeidők hangulatát idézi. Most vasárnap, amikor ez első hópelyhek elkezdtek szállingózni, már nagyon rövid időn belül megindultak Magyarkanizsa Fő utcáján a munkagépek, már-már furcsának is hatott kaotikus világunkban, hogy valami úgy megy, ahogy annak mennie kell egy civilizált, jómódú országban. Bár a miénk nem az, mégis a téli utak karbantartása ezt mutatta ez elmúlt napokban. A havazás nem öltött nagy méreteket, de így is akadt dolguk, és ahogy az igazgató beszámolt róla, a továbbiakban is startra készen állnak a Tisza Menti Vízművekkel karöltve, akikkel az úttisztításokat fontossági sorrend szerint végzik, mert természetesen ilyen is létezik, csak sokan nem tudunk róla, és néha méltatlankodunk, hogy a mi kis falusi utcánk miért nem kerül azonnal sorba, ami a hóeltakarítást illeti. Sorra kerül minden település minden utcája, csak a prioritásokat is szem előtt kell tartaniuk.

– Útkezelő vállalatként téli operatív terv alapján és a község határozata alapján a vízművekkel karöltve végezzük el. Három céleszköz áll rendelkezésünkre, ami elegendő a három elsődleges út karbantartására. A közterületek karbantartásánál a nagyobb intézmények előtt a járdák rendben tartása, sózása is a feladataink közé tartozik – meséli az igazgató, aki arra a kérdésre, hogy melyek a problémás területek, azt a választ adja, hogy ilyenek nincsenek, viszont van egy folyamat, egy fontossági sorrend, amit be kell tartani.
– Az elsőbbséget élvező utakhoz mintegy hetven kilométer tartozik, amit elsőként kell, hogy megtisztítsunk, illetve csúszásmentesítsünk. Vasárnap például, amikor az első havazás volt, mind a három munkagépünk dolgozott nyolc emberrel. Az emelkedőkkel, kanyarokkal tarkított útszakaszok is ide tartoznak, amelyeket hat óra alatt le kell takarítani, és meg kell oldani a sózását is, és ez fennakadás nélkül meg is történt. Vannak olyan esetek, amikor a só nem elegendő, akkor használjuk a kődarát, illetve a homokot. A szezon kezdetére kihelyezzük a sebességkorlátozásra vonatkozó figyelmeztetéseket is, a szezon november 1-jétől április 1-jéig tart, majd november 25-étől március 1-jéig van a főbb szezon. Közel 200 tonna só bekészítésével kezdtük az évet, és 40 köbméter kődarával és 50 köbméter homokkal, amire szintén szükség szokott mutatkozni – magyarázta Pálfi Ervin.

– A közútkezelő közvállalat ezenfelül 150 kilométernyi, a községben lévő út járhatóságáért felel. Összesen 220 kilométer az, ami a községben van, de 70 kilométer karbantartása állami fennhatóság. Amikor folyamatosan havazik, akkor jönnek sorra a második körbe tartozó utak, így közel száz kilométer út az, amit első és második körben megtisztítunk. A harmadikra akkor kerül sor, amikor már hosszú időn át havazik. A főutak, az összekötő utak azonban elsőként tiszták – hangsúlyozta az igazgató, aki azt is elmesélte, jelenleg mi mindent csinálnak.
– A téli hónapok általában mindezek mellett szerteágazó tevékenységek zajlanak. Az utcaseprés, a piaci szolgálat, a közterületek karbantartása, a virágok kitermelése folyik, a medencét téliesítettük, a műhelyünkben pedig a gépeink javítása, karbantartása történik, valamint a temetkezési szolgáltatás is hozzánk tartozik. Örömmel mondhatom, hogy fennakadás nélkül zajlanak a tevékenységeink, tartjuk magunkat az éves programhoz – mondta Pálfi Ervin, a közvállalat igazgatója.