2024. március 28., csütörtök

Újabb CNC-marósokat képeznek

Adán a Műszaki Iskolában az idei tanévben megkezdődött a második CNC-forgácsoló képzés felnőtteknek

Az adai középiskolában kedden hatodik alkalommal indult CNC-forgácsoló maróstanfolyam a felnőtteknek, akik háromszáz órás képzésen néhány hónap alatt elsajátíthatják a CNC-marógép kezelésének és programozásának alapjait. Gilice Hilda iskolaigazgató elmondta, hogy az adai Műszaki Iskola még 2017-ben megkapta a nyilvánosan elismert szervezői jogállást a CNC-forgácsoló maróstanfolyamra. Kiemelte, hogy a korábbi négy tanfolyamon 38 személy szerzett CNC-marós képzést, és kapott erről elismert állami bizonylatot.

Az 2020/21-es tanévben két CNC-forgácsoló marósképzés indítását terveztük. Az első képzésünk el is indult októberben, ami összesítve már az ötödik tanfolyamunk. A képzési órákat november 30-áig realizáltuk az iskolában. Miután az oktatásügyi minisztérium határozata alapján az iskolában áttértünk online oktatásra, úgy döntöttünk, hogy a továbbiakban a felnőttképzést is online bonyolítjuk le – mesélte Gilice Hilda. – Az elméleti tananyag, illetve a gyakorlati képzés elméleti része egyszerűen és nagyszerűen lebonyolítható online képzésben is. Nagyon szépen halad a kilenc felnőtt hallgatónk, akik Google Tantermet használnak, illetve Banyári Zoltán gyakorlati oktató Google Meet segítségével tartja meg számukra az órákat. Több alkalommal részt vettem ezeken órákon, és elmondhatom, hogy gördülékenyen, valamint nagyon szépen haladnak az ismeretek elsajátításában a résztvevők. A gyakorlati részt már hamarosan az iskolában bonyolítjuk le CNC-marógép mellett az oktatási minisztérium legújabb határozata értelmében. Az idei tanév második tanfolyamát szerettük volna elindítani decemberben, de a járványhelyzet miatt ez eltolódott keddig, amikor is megkezdtük az újabb képzést, nyolc fő részvételével. A képzéseket magyar és szerb nyelven bonyolítjuk le, ami nem jelent semmiféle problémát. Több felmérést végeztem a hallgatók körében, hogy ez jelent-e valamilyen nehézséget számukra, de egyáltalán nem okoz gondot, a képzés gördülékenyen zajlik. A négy korábbi képzésen eddig 38 személy szerzett CNC-forgácsoló képesítést. Aki befejezi a képzést, az talál munkát, nagyon sokan közülük a környéken helyezkedtek el. Vannak olyan személyek, akik az eredeti szakmájuknál maradtak, de rendelkeznek egy bizonylattal a CNC-forgácsoló képzésről, és bármikor tudnak foglalkozást váltani, illetve vannak, akik mindjárt váltottak is. Mindig azt mondom, hogy egész életen át tartó tanulás a jövőnk kulcsa, vagyis minél többet kell tanulni, és átképezni magunkat. Nagy igény van még a CNC-forgácsoló esztergályosképzésre is. A tavasz folyamán tervezzük kidolgozni és hitelesíteni a képzési programot, hogy a következő tanévben elindíthassuk ezt a képzést is – nyilatkozta a Műszaki Iskola igazgatója.

A legutóbbi CNC-forgácsoló maróstanfolyamon maradt még szabad hely, ezért az érdeklődők még jelentkezhetnek a képzésre Józó Mónikánál, a képzés szervezőjénél a 069/273-4795-ös mobilszámon vagy a középiskola 024/853-034-es telefonszámán. A tanfolyamra való jelentkezés feltétele: általános iskolai végzettség, szerb állampolgárság és megfelelő egészségi állapot.