2024. április 19., péntek
PACSÉR

A gyógyfürdő reményt nyújt

Fellendülőben a turizmus Pacséron – Az egykori színházterem felújítása a következő feladat


A mögöttünk hagyott évben a koronavírus-járvány a pacséri helyi közösség programjainak, terveinek a zömét is keresztülhúzta. Szabolcski Szabolcs, a település tanácselnöke elmondta, hogy 2020-ban csupán a gyógyfürdőben nem állt meg az élet.

– Pacsér számára, mint a kis települések legtöbbje esetében, a közösségi találkozók, a rendezvények felbecsülhetetlen jelentőségűek. Sajnos a múlt évben szinte alig akadt lehetőség ezt az élményt megélni, több év után például az igen népszerű falunapi rendezvénysorozatunk is elmaradt, és a karácsonyi ünnepkörre tervezett rendezvényeinket sem sikerült megszervezni. Tavasszal a falu idős, krónikus beteg lakosainak az ellátását kellett megoldanunk. A köztereink fertőtlenítését az önkéntes tűzoltókkal együtt bonyolítottuk le, anyagi tényezőkkel és emberi segítséggel támogatva őket. A kihívások mellett két szép esemény is volt a faluban, az egyik a Topolyai Labdarúgó Akadémián keresztül a Magyar Kormány támogatásából kialakított műfüves labdarúgópályának a felavatása, amelyet azóta is előszeretettel használnak a falubeli és a környékbeli fiatalok. A másik pedig Papp László Fehérre meszelt életek című könyvének a bemutatója, ami a mára már letűnt pacséri tanyavilágnak állít emléket – kezdte az ismertetőt a falu tanácselnöke, majd elmondta, hogy nyáron azért is terelődött rá a település gyógytavára az országos médiafigyelem, mert az emberek többsége kénytelen volt lemondani a külföldi, tengerparti nyaralásáról.


- Turbulens időszakát élte meg a gyógyfürdőnk is: március 15-étől három hónapig voltunk kénytelenek szüneteltetni az üzemeltetését, azt követően pedig korlátozott számban ugyan, de tudtuk fogadni a vendégeket. Az előírások szerint maximum 600 fő tartózkodott a gyógyfürdő területén, és folyamatosan fertőtlenítettük a belterét. Számunkra is meglepő volt az az embertömeg, a médiafigyelem, ami ránk terelődött, illetve ezzel együtt a teljes községünk is az országos közbeszéd része lett hirtelen – mindez a nyitástól számított hat évre rá. A tengerparti nyaralás sok család számára elérhetetlen volt, így a mi sós, egzotikus színű, gyógyvizű tavunk sokakat vonzott az ország minden pontjáról. Nagyon bízunk benne, hogy azokra a turistákra, akik tavaly elégedettek voltak a Pacséron tapasztaltakkal, az idén is számíthatunk – fejezte ki reményét Szabolcski Szabolcs, aki hozzátette, hogy a múlt évben bizonyos fejlesztéseket is végrehajtottak a gyógyfürdő területén. Műanyagra cserélték az évek alatt tönkrement külső öltözőket, illetve 50 százalékkal bővítették a számukat.
Hétfő óta ismét fogadja a vendégeket a fürdőkomplexum fedett része.


– Mint ismeretes, a járványügyi helyzet miatt a múlt év végén másodszorra is kénytelenek voltunk bezárni. A gyógyfürdőbe a belépőjegyek ára a múlt évben a gyakori fertőtlenítőszer-használat miatt picit emelkedett, azóta viszont nem volt drágítás. A felnőtt belépőjegy 350 dinárba kerül, a gyermekjegy 250 – az utolsó két órában féláron lehet fürdőzni. Több szempontból is reménnyel tekintünk az idei év elé: a fürdőnek köszönhetően felpezsdült falunkban az ingatlanűpiac, a már meglevők mellett több új apartman is nyílt, és valamennyi telt házzal üzemelt – hangsúlyozta a tanácselnök, aki szólt az idei évre vonatkozó elképzelésekről is.

- Több éven keresztül kegyes volt hozzánk az időjárás, és a köztéri rendezvények megtartásába nem szólt bele. A 2019-es évben viszont több alkalommal is hiányát éreztük egy nagyobb közösségi színpaddal, nézőtérrel is rendelkező, megfelelő teremnek. Hosszú ideig folytak az előkészületek, hogy a falu lakossága ismét a birtokába vehesse az egykor szebb napokat is megélt színház épületét. Az irodahelyiségekkel is rendelkező épület valaha az általános iskola tömeges ünnepi rendezvényeinek, színházi előadásoknak, mozivetítéseknek, Télapó-várásoknak is a színhelye volt. Aztán a falu szövetkezetének privatizációjával, mint annyi más hasonló épület a vidékünkön, magánkézbe került, majd rohamos romlásnak indult az állapota. Több év befektetett munkája van benne, hogy immár a helyi közösség rendelkezhet az épülettel, és az idén szeretnénk egy következő lépést megtenni a felújítása érdekében. Minden ilyen munkálatot tervkészítésnek kell megelőznie. Már ez sem kevés anyagi ráfordítással jár, és időbe kerül. A tervekhez szükséges összeg a rendelkezésünkre áll a költségvetésből, és most zajlik a szakemberrel az egyeztetés. A végcél, hogy egy multifunkcionális épülete lehessen településünknek – mondta el a tanácselnök, aki hozzátette, hogy a következő évek nagy lépése lesz a település elavult ivóvízhálózatának a cseréje, hiszen egyre gyakoribbak a hálózaton végzett kényszerjavítások. Ez igen költséges beruházás, amit csak külső segítséggel tudnak véghezvinni több fázisban, és amit szintén egy hivatalos tervdokumentáció elkészítése kell hogy megelőzzön.