2024. április 24., szerda
AZ ÉV SPORTOLÓJA GÁLA, MAGYARORSZÁG

Szoboszlai és Karakas a győztes

A férfiaknál a labdarúgó Szoboszlai Dominikot, a nőknél a cselgáncsozó Karakas Hedviget választotta meg a 2020-as év sportolójának a Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ). A 63. alkalommal rendezett szavazás győzteseit az M4 Sport – Az Év Sportolója Gálán a Nemzeti Színházban hirdették ki, a járvány miatt nézők nélkül.

Szoboszlai személyében először nyert futballista évsportolója-díjat. A Red Bull Leipzig játékosának az Izland elleni Eb-pótselejtezőn szerzett győztes gólját választották az év sportpillanatának. A nőknél elsőként záró, a novemberi, prágai Európa-bajnokságon győztes Karakas leszögezte: sok munka áll az eredmény mögött, amely nyomán első női dzsúdósként érdemelte ki az elismerést.

Az év legjobbja hagyományos csapatsportokban a labdarúgó-válogatott lett, amely ott lesz a részben budapesti rendezésű Eb-n, és feljutott a Nemzetek Ligája A divíziójába. A díjat Könyves Norbert vette át. Az egyéni sportágak csapatversenyei kategóriában a Babos Tímea és a francia Kristina Mladenovic által alkotott női teniszpáros végzett az első helyen. Az edzők között a labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, az olasz Marco Rossi kapta a legtöbb szavazatot.

A fogyatékkal élő sportolók versengésében a szervátültetett Berente Judit bizonyult a legjobbnak. Az év e-sportolója Bereznay Dániel lett, míg az esztendő szabadidős sporteseményének járó trófeát a Streetball Challenge Hungary szervezői vehették át Dávid Kornéltól, az eddigi egyetlen magyar NBA-játékostól.

A sportvilág sztárjai közül videóüzenetet küldött többek között Carl Lewis kilencszeres olimpiai bajnok amerikai atléta, Mary Pierce, egyéniben kétszeres Grand Slam-győztes francia teniszező, Fabio Capello Bajnokok Ligája-győztes olasz futballedző, valamint Francia Zsuzsanna (Susan Francia) amerikai színekben kétszeres olimpiai bajnok evezős. Utóbbi édesanyja Karikó Katalin szolnoki születésű neves biokémikus, akinek a szabadalma alapján fejlesztették ki a koronavírus elleni oltások egyikét. A nemzetközi sportvilág vezetői közül digitálisan megjelent az ünnepségen Vlad Marinescu, a Nemzetközi E-sport-szövetség elnöke, illetve Marius L. Vizer, a Nemzetközi Cselgáncs Szövetség első embere.

Az elnökség döntése alapján az MSÚSZ életműdíját a tornász Keleti Ágnes, a világ legidősebb élő, 100 éves olimpiai bajnoka vehette át Szabó Tünde sportért felelős államtitkártól és Csisztu Zsuzsa MSÚSZ-alelnöktől. A gálán adták át a Mediaworks három orgánuma (Magyar Nemzet, Nemzeti Sport, Origo) közös szavazásán győztes sportolóknak a díjat: a kézisek kézise a férfiaknál Kovács Péter, a nőknél Gódorné Nagy Marianna lett, míg a Pólósok Pólósa elismerést Faragó Tamás később veszi át. Az ünnepségen megemlékeztek a magyar sportélet 2020-ban elhunyt szereplőiről.