2024. április 20., szombat

Néptáncolni online is lehet

A Vajdasági Gyermek- és Ifjúsági Szólótáncverseny a virtuális térben valósult meg

A szabadkai Talentum Tehetséggondozó Művészeti Egyesület az előző év végén nyolcadik alkalommal szervezte meg a Vajdasági Gyermek- és Ifjúsági Szólótáncversenyt. A járványügyi helyzet miatt a rendezvény az online térbe került. A megmérettetésre összesen 41 műsorszámmal neveztek be. Vajdaság több településéről és Magyarországról is jelentkeztek a versenyre. A videofelvételeket magyarországi szakmai zsűri értékelte, amelynek tagjai Sikentáncz Szilveszter, Örökös Aranysarkantyús táncos, az Örökség Nemzeti Gyermek és Ifjúsági Népművészeti Egyesület elnöke, Módosné Almási Berta, Aranygyöngyös táncos, a Magyar Állami Népi Együttes szólótáncosa, valamint Módos Máté, Örökös Aranysarkantyús táncos, a Magyar Állami Népi Együttes szólótáncosa.

Brezovszki Roland, a Talentum Egyesület művészeti vezetője lapunknak nyilatkozva elmondta, hogy a táncosok saját településükön vették fel a videót. Az egyik kitétel az volt, hogy népviseletben legyenek a résztvevők, és jó minőségű felvételeket kellett készíteni. Nem volt kötelező zenekari kíséret mellett táncolni, akár CD-ről is lejátszhatták a zenét.

– Az elkészült videókat a versenyzők elküldték a zsűrinek. A bírálóbizottság tagjai értékelték a produkciókat. A zsűri tagjai írásban vagy videóban küldték el az értékeléseiket. Ennek alapján született meg a döntés, amelyet kedden tettünk közzé a Talentum Tehetséggondozó Művészeti Egyesület Facebook-oldalán. A szakmai zsűri arany, ezüst és bronz minősítésbe sorolta be a beküldött produkciókat – tudtuk meg Brezovszki Rolandtól.

A szakmai zsűri döntése értelmében kiemelt arany minősítést kapott Horvát Csongor (Szabadka), Bacsa Kristóf (Hódmezővásárhely), Éter Máté (Topolya), Vituska Gyöngyvér és Mac Raymond (Topolya), Kozsán Gergely (Horgos), Zadrepko Iliján (Szabadka), továbbá Bede Irisz és Németh Nikolett (Kishegyes).

Arany minősítést kapott Herbatényi Zalán (Óbecse), Bertók Franciska és Gál Lajos (Bácsfeketehegy), Szép Dorina és Góbor Zoltán (Topolya), Losonczi Ferenc (Bácsfeketehegy), Arnold Réka és Gábor Demetra (Palics), Lajkó Léda és Pesti Bence (Palics), Lukács Dalma és Mester Szabolcs (Szabadka), Terhes Balázs (Hódmezővásárhely), Vajda Noa Pálma és Horváth Márk Bence (Bácsfeketehegy), Varga Martin és Sziveri Luna (Hajdújárás), valamint Nyers Bakó Ramóna és Kovács Kristóf (Szabadka).

Az ezüst minősítést Brezovszki Anna és Szabó Csongor, Fleischman Lara és Fleischman Leon, Danka Lili és Arnold Adél (Palics), Talpai Emese és Vukelity Petra (Óbecse), Sipos Tamás és Papp Petronella (Kishegyes), Arnold Zsófia és Kovács Kristóf (Szabadka), Harangozó Kata és Vajda Noé (Bácsfeketehegy), Szabó Lilla és Varró Tódor (Óbecse), Simon Letícia és Szilágyi Roland (Bácsfeketehegy), Sípos Viktor és Takács Luca (Újvidék), továbbá Szilágyi Roland (Bácsfeketehegy) nyerték el.

A szakmai zsűri döntése alapján bronz minősítésben részesült Nagy Zita és Engi Teodóra (Hajdújárás), Perlaki Attila (Bácsfeketehegy), Remete Lénárd és Kozma Kornélia (Hajdújárás), Repstok Martina és Vorkapić Emma (Újvidék), Kovács Réka és Štark Márta (Újvidék), Jenei Dávid és Bolya Boglárka (Hajdújárás), Hanák Eszter és Bodolló Dóra (Újvidék), Harangozó Anna és Horváth Máté (Bácsfeketehegy), Erdei Flóra és Štark Inesz (Újvidék), Derkovity Emma és Kormányos Tea (Újvidék), Barát Emma és Varga Ivett (Hajdújárás), valamint Teleki Ágnes és Lapis Judit (Óbecse).

A rendezvény Szabadka Város, a Magyar Nemzeti Tanács, Vajdaság Autonóm Tartomány és a Csoóri Sándor Alap támogatásával valósult meg.