2024. március 28., csütörtök
FORUM KÖNYVKIADÓ INTÉZET

Műfajilag-tematikailag sokszínű, különleges kiadványok

Virág Gábor: Kíváncsian várjuk, miként alakul a helyzet

Az Újvidéki Rádióban most induló hétrészes Klotyókémek c. hangjátéksorozatából Krizsán Szilvia izgalmas ifjúsági regényt írt. Ezt, valamint a székvárosi Forum Könyvkiadó Intézetnek a többi új könyvét kíváncsian várják a különböző érdeklődésű és korú olvasók.

Mikorra tervezik Krizsán Szilvia ifjúsági regényének a megjelenését? – kérdeztük Virág Gábort, a Forum kiadó igazgatóját és főszerkesztőjét. 

Reményeink szerint már húsvét előtt kapható lesz a Klotyókémek c. könyv, december végére elkészültek az illusztrációk, a megszerkesztett kéziratot pedig most kezdjük el tördelni. Kíváncsian várjuk, miként alakul a helyzet, mert az újvidéki Könyvszalonra és a budapesti Könyvfesztiválra is több új és régi könyvünket vinnénk, kimozdítva őket és a kiadót is abból a tetszhalott állapotból, amibe a vírushelyzet miatt kerültünk.

Ön szerint mi miatt fogják szívesen olvasni mind a fiatalok, mind a felnőttek? 

– A Klotyókémek szövegvilága létre tudja hozni a felső osztályos általános iskolások mindennapjának hangulatát, ezzel pedig számos azonosulási pontot kínál fel a fiatal olvasók számára. Krizsán Szilvia alapvető emberi és konfúz tini érzéseket bont ki a párbeszédekben bővelkedő szövegben, amelyek sokszor bonyolult szituációkat teremtenek. Egy tipikusnak szánt zűrzavaros családi reggellel indít a regény, amely a később kibontakozó bonyodalomhoz megfelelő alappal szolgál a Farkas családot és az alaphangulatot illetően. A párbeszédek és a mozgalmas cselekmény, valamint Perišić Anna kiváló illusztrációi filmszerű jeleneteket teremtenek, ami a mai olvasó és digitális világon felnőtt fiatalok számára igen fontos mozzanat. Az intenzív érzelmek leírása hűen visszaadja a serdülő fiatalok komplex és túlfűtött gondolkodás-, viselkedés- és beszédmódját. Az olyan alapvető emberéleti értékek kibontása, mint a barátság, a szerelem, a család, a testvérkapcsolat és a diákszerelem mindvégig a célközönségnek (a serdülőknek) írt nyelvezettel történik, ugyanakkor a felnőttek számára is izgalmas olvasmánnyá válik, hiszen amellett, hogy megismerhetnek egy érdekes történetet, betekintést is nyerhetnek egy tinilány és az őt körülvevő többi tinibarát és család által abba a talányokkal teli időszakba, amit kamaszkornak nevezünk.

Megjelenik-e a könyvvel/a könyvhöz CD-n a hétrészes hangjáték? 

– Egyelőre még gondolkozunk azon, milyen formában tesszük hozzáférhetővé a hangjátékot, de szeretnénk, ha szerves része lenne a kötetnek, hogy az olvasóinknak minél intenzívebb élményben legyen része.

Miért éppen Perišić Annára bízták e könyv illusztrálását?

– Perišić Anna digitális művész. A szerző javaslatára kerestük fel Annát, aki remek választásnak bizonyult, hiszen a regényhez készített illusztrációi szerves egységbe lépnek magával a szöveggel. A Klotyókémek című regényben debütál könyvillusztrátorként. A videojátékok világából indult erre az új és izgalmas kalandra, a könyvillusztráció világába. Az újvidéki műszaki és technikai tudományok egyetemén karakterdizájnt és 3D-modellezést tanít. Témája a térbeli narratív, vizuális storytelling, karakteranatómia és az animáció alapjai a digitális művészetekben.

A Forum Könyvkiadó Intézet mit tervez az év első hónapjaira?

– A Klotyókémekkel már a tavaszi könyves rendezvényekre készülünk, előtte még számos könyvünk megjelenése várható: a napokban hagyta el a nyomdát a Keresztény Európa határán című kötet magyar és szerb változata, amely a belgrádi Collegium Hungaricum által szervezett történészkonferencia anyagát tartalmazza, és célja, hogy részletes, alapos képet kapjunk közös múltunkról. Hosszas szerkesztés után Mák Ferenc Cicelle virágoskertjének díszei című nagyívű irodalomtörténeti munkája is megjelenik a napokban, amely a tizenkilencedik század végének feltérképezésével tekinti át vidékünk irodalmi múltját, valamint elkészült Silling István Duna menti életünkről című kötete, a szerző néprajzi és szociográfiai jegyzeteivel. Megjelenés előtt áll Bálint Sándor Lélekharangja, a szerző publicisztikai írásaival, Silling Léda néprajzi tanulmánykötete, Várady Tibor dokumentumprózáinak folytatása, egy kötet Vinkler Imréről a képzőművészeti kismonográfia sorozatban, valamint Kőszegi Ábel Töredék című munkája, amely Radnóti Miklós utolsó hónapjait dolgozza fel.

Februárban várható több tankönyvpótló kötet megjelenése a Magyar Nemzeti Tanáccsal együttműködve: a másodikosok számára hamarosan elkészül a Tanulj velünk magyarul! c. anyanyelvápoló kötet, valamint lesz egy egészen különleges kiadványunk is, amely az identitásunkat, történelmünket, kultúránkat mutatja be egy fiatal generáció szemszögéből, és nagyban folynak a magyar–szerb középszótár kéziratelőkészítő munkálatai is. Szintén a napokban jelent meg Tran(s)zakció sorozatunk legújabb kötete Zvonko Karanović válogatott verseivel Mindennapi pusztaság címen, amelyek Benedek Miklós értő fordításában látnak napvilágot, valamint Borislav Pekić kötete, a Hogyan veszejtsük el a vámpírt? Szilágyi Károly tolmácsolásában – mondta Virág Gábor.