2024. március 28., csütörtök

Kivégezték az Egyesült Államokban az egyetlen, szövetségi siralomházban lévő nőt

Hatvannyolc év óta először végeztek ki szövetségi halálos ítélet alapján nőt az Egyesült Államokban szerdán.

Lisa Montgomeryn azt követően hajtották végre az ítéletet, hogy az ország legfelsőbb bírósága hatályon kívül helyezte Indiana állam bíróságának a kivégzés elhalasztásáról szóló döntését, amelyet a tesület kedden hozott.
A kivégzést méreginjekcióval hajtották vére.
Az 52 éves Montgomeryt 2007-ben ítélték halálra Missouriban azt követően, hogy a bíróság bűnösnek találta abban, hogy három évvel korábban elrabolt és megfojtott egy nyolc hónapos terhes asszonyt, és kivágta a hasából az élő magzatot.
A bíróság Montgomery mentális állapotára hivatkozva döntött a kivégzés elhalasztása mellett: a nőre méreginjekció várt volna, a bejelentés szerint viszont nem tudta felfogni az ítélet indoklását, James Patrick Hanlon bíró pedig elrendelte a pszichiátriai vizsgálatát.
A Reuters hírügynökség emlékeztet arra, hogy nőt 1953 óta nem végeztek ki szövetségi halálos ítélet alapján.
Jóllehet Kelley Henry, Montgomery ügyvédje azt mondta, védence egyre romló mentális állapota nem teszi lehetővé, hogy felfogja az ítélet indoklását, az ügyész szerint Montgomery csupán színleli a mentális zavart, rámutatva arra, hogy a tettét előre megfontoltan, alapos tervezés után követte el.
Montgomery egy másik védője, Meaghan VerGow a Donald Trump leköszönő amerikai elnöknek benyújtott kegyelmi kérvényében kihangsúlyozta, hogy védencét egész életében bántalmazták és sorozatban megerőszakolták.
Elemzők korábban úgy vélték, hogy a kivégzésre már nem kerül Trump hivatali ideje alatt, utódja, Joe Biden – akit január 20-án iktatnak tisztségébe – pedig azt ígérte, hogy megválasztása esetén eltörölteti a szövetségi szintű halálbüntetést.
William Barr amerikai igazságügyi miniszter 2019-ben jelentette be, hogy a szövetségi kormány ismét elkezdi a kiszabott halálos ítéletek végrehajtását, miután az utolsó, szövetségi bíróság által halálra ítélt vádlottat 2003-ban végezték ki. Azóta tíz embert végeztek ki ilyen ítélet alapján az Egyesült Államokban. Mindannyian különös kegyetlenséggel elkövetett gyilkosság miatt kerültek siralomházba. 2001-ben, az oklahomai robbantó, Timothy McVeigh volt az első szövetségi halálraítélt, akit 1963 óta kivégeztek az országban.