2024. április 18., csütörtök

Tehetséggondozás és kreativitás fejlesztése a gyakorlatban

Adán a gyermekek képzőművészeti készségének fejlesztéséről tartottak online továbbképzést pedagógusoknak

Az adai Cseh Károly Általános Iskolában szerdán egynapos online továbbképzést tartott harminc óvodapedagógus, osztálytanítók és rajztanár részvételével, az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesületének szervezésében, az anyaországi Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával. Az évközi továbbképzés előadója, L. Ritók Nóra, a berettyóújfalui Igazgyöngy Alapítvány alapítója és szakmai vezetője Alkotni jó! címen tartott online elméleti és gyakorlati előadást a gyermekek képzőművészeti készségének fejlesztéséről, valamint óvodás és a kisiskolás korcsoport tehetséggondozásáról és a kreativitásának kiteljesítéséről. A továbbképzés a szerbiai oktatási minisztérium által elismert akkreditált képzésnek számít, amelyen harminc pedagógus vett részt, tudtuk meg Maksó Évától, a Cseh Károly-iskola igazgatójától. Kiemelte, nagy örömünkre szolgál, hogy az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete az intézményüket kérte fel, hogy legyen a továbbképzés házigazdája, hiszen így Ada községbeli pedagógusok tudnak részt tudnak venni a rendkívül értékes és hiteles előadóval megrendezésre kerülő online formájú képzésen.

A képzőművészeti készség fejlesztésével foglalkozó továbbképzésen zömében osztálytanítók és óvónők vettek részt. Köztük Barna Helga, az adai Cseh Károly-iskola osztálytanítója, aki elmondta, hogy felkeltette az érdeklődését a továbbképzés, mivel nagyon ritkák a képesség tantárgyakkal foglalkozó képzések. Az elemi oktatás alsó tagozatán ugyanis nagyobb hangsúlyt fektetnek a matematikára, az anyanyelvre és a természet-társadalom ismeretre vonatkozó képzésekre. – Sok újdonságot hallottam, főként a képzőművészeti technikákról. A képzés online formájú, és az oktató bemutatja az ott elkészült gyermekrajzokat, amelyeken keresztül beszélt a technikákról, és arról is, hogy milyen hatással van a gyermekre a képzőművészeti óra, és hogyan tudjuk az egészséges fejlődésüket segíteni a rajz által – emelte ki az osztálytanító.

Koós Száraz Szilvia óvónő az adai Čika Jova Zmaj Iskoláskor Előtti Intézményből azért vett részt a képzésen, hogy az itt szerzett ismereteket felhasználja a mindennapi munkájában a gyerekek érdekében:

 – Az idei tanévben végzős csoportom van, azért veszek részt a továbbképzésen, hogy a gyerekek fejlődését és nevelését ezzel is segítsem. Mindig örülünk, ha valami újdonságot tanulunk, mert ezzel is tudjuk fejleszteni a gyerekeket, és új szemszögből közelítjük meg a dolgokat. Ezen a képzésen is tanultunk olyan dolgokat, amiket felhasználhatunk a munkánk során – közölte az óvónő.