2024. április 19., péntek

Június derekáig befejeződik az immunizáció

Hamarosan több millió dózis oltóanyag lesz az országban – Az elővigyázatosság továbbra is első számú szempont

Szerda kora délutánra már 150 ezren jelezték igényüket a koronavírus elleni védőoltásra az imunizacija.euprava.org.rs weboldalon, ahol adataink megadását követően a gyártók közül is választani lehet, de nem kötelező.
Mirsad Đerlek, az egészségügyi minisztérium államtitkára elégedettséggel közölte ezeket az adatokat, s hozzátette, annak különösen örül, hogy nagyon sok fiatal van a jelentkezők között. Mint mondta, a polgárok nagy része érti, hogy a védőoltások civilizációs vívmánynak számítanak, aminek köszönhetően a múltban is milliók életét mentették már meg. Arról is szólt, hogy a jelentkezés sorrendje nem befolyásolja az immunizáció menetét, ugyanis a meghatározott prioritások szerint folyik majd. Senki sem kaphatja meg a védőoltást „soron kívül" – közölte. A részletes oltási tervet hamarosan közzéteszik, ennek azonban akkor lesz értelme, amikor több millió vakcina érkezik – magyarázta az államtitkár. Az oltóanyagot – Đerlek elmondása szerint – a Torlak Intézetben tárolják majd.
A gyártók közötti „versenyt" illetően közölte, kezdetben az orosz Szputnyik V védőoltás iránt volt a legnagyobb érdeklődés, mostanra azonban nagyjából ugyanannyian döntenek az amerikai/német Pfizer/BioNTech és a kínai Sinopharm oltóanyaga mellett is.
Ma teszik közzé, hogyan tudnak a polgárok telefonon jelentkezni a védőoltás felvétele érdekében, s ma tartanak egyeztetést az összes egészségház igazgatójával is. Ez azt jelenti – ismertette az államtitkár –, hogy a választott orvosnak lesz a feladata a páciensét értesíteni arról, ha elérkezett a vakcina felvételének az ideje.

A prioritásokat illetően a következő körben a 75 évnél idősebbek vehetik majd fel a vakcinát, majd azok a 64 és 74 év közöttiek, akik több krónikus megbetegedésben szenvednek – közölte Đerlek, s emlékeztetett arra, hogy az ország nyolcmillió dózist fog összesen beszerezni, ami négymillió polgár beoltására elegendő. Senki sem fog védőoltás nélkül maradni azok közül, akik jelezték a felvétel szándékát – jelentette ki.

A Politika napilap azon kérdésére, hogy meddig kell a fiatal, egészséges embereknek várniuk, az államtitkár azt válaszolta, ha minden szállító tartja magát a megbeszéltekhez, s idejében megérkezik az összes megrendelt oltóanyag, akkor biztosra vehető, hogy május vége és június közepe között be is fejeződik az immunizáció. Ez azt jelenti, hogy május végén a legtöbb fiatal felveheti a védőoltást. Arra emlékeztetett, hogy azon kevés alacsony népességű ország közé tartozunk, amely január és február folyamán összesen 500 ezer orosz, egymillió kínai és 300 ezer amerikai/német vakcinával rendelkezik majd. Arra a kérdésre, miért nem döntött országunk az aktív védőoltás-népszerűsítő kampány folytatása mellett, ahogyan más államok teszik, az államtitkár azt válaszolta, egy ügynökséggel már előkészítették a kampányt, amelyet viszont csak akkor indítanak el, ha nagyobb mennyiségben lesz az országban oltóanyag.

VÉDŐOLTÁS ELŐTT NINCS SZÜKSÉG TESZTRE

Minden védőoltás egyformán biztonságosnak számít – jelentette ki Srđa Janković immunológus, nincsenek arra utaló bizonyítékok, hogy bármelyik jobb lenne a másiknál. Arra viszont megvan a bizonyíték, hogy egyik sem veszélyes, a készítmények maradéktalanul megfelelnek a biztonsági előírásoknak. Mindegyik rendelkezésre álló védőoltás jelentős segítséget nyújt a koronavírus-járvány legyőzésében és az egyén egészségének megőrzésében – értékelte, s hozzátette, amennyiben a jövőben esetleg bebizonyosodik, hogy valamelyik vakcina jobb a másiknál, akkor azt figyelembe fogják venni. Janković úgy fogalmazott, nem azért vette fel a Pfizer védőoltását, mert azt hatékonyabbnak találta, hanem azért, mert abban a kollektívában, melyben ő dolgozik, ez volt az első rendelkezésre álló. Ugyanúgy felvette volna bármelyik másik gyártó jóváhagyott vakcináját is – emelte ki. Mint mondta, nem kell semmilyen teszt a vakcina felvétele előtt, az viszont igaz, hogy amennyiben valaki már fertőzött az oltás pillanatában, a vakcina nem lesz hatékony az immunrendszer válaszának erősítésében, igaz, rontani sem fog semmit.

EGY HÓNAP ALATT EZREN HUNYTAK EL

A járványhelyzetet továbbra is komolyan kell vennünk, noha úgy tűnik, a legnehezebb napok mögöttünk vannak – jelentette ki Marijan Ivanuša, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerbiai irodájának igazgatója a Szerbiai RTV reggeli műsorában. A fertőzöttek száma csökken, de még mindig sokan szorulnak kórházi kezelésre. Naponta nyolcezer új megbetegedést is jegyeztünk, most 1500–2000-re csökkent a számuk, de ez még mindig sok – mondta a szakember, és hozzátette, figyelmeztető jel, hogy sokan vannak kórházban, s még inkább az, hogy ezren haltak meg a múlt hónapban. Hangsúlyozta, hogy az oltás nagy reményt jelent a jövőt illetően, bátorító, hogy Szerbia a világon az elsők között kezdte meg az immunizációt. Rámutatott, hogy a regisztrált védőoltások hatékonyak az új típusú vírustörzzsel szemben is. Azt is leszögezte, attól tart, hogy még messze vagyunk a járvány végétől.

– Leszűrhettük eddig, hogy a vírus hullámokban támad. Egy kicsit lenyugszik, majd fellobban. A mi viselkedésünkön múlik, hogyan alakul tovább – mondta a szakember.

MEGGONDOLATLAN KIJELENTÉS

Zoran Radovanović epidemiológus kifejtette a véleményét Predrag Konnak, a válságtörzs tagjának azzal a kijelentésével kapcsolatban, hogy az orvosok közül sokan kávészünetben fertőződtek meg, s amely felkorbácsolta a kedélyeket az egészségügyi dolgozók körében.

– A Szerbiai Orvosok és Gyógyszerészek Szakszervezete legalább 73 orvosról tud, akik a fertőzés szövődményei következtében haltak meg. Az ápolókat és egészségügyi technikusokat tömörítő egyesület nem hozta nyilvánosságra az adatokat. De ami biztos, nemcsak egészségügyi technikusok, hanem nem egészségügyi dolgozókként tevékenykedők is hunytak el a fertőzés következtében. Predrag Kon nyilatkozata nagyon felháborította az egyes, vörös zónában dolgozó orvosokat. Hallottam ezt a nyilatkozatot, Kon kollégám valóban azt mondta, hogy az orvosok gyakran a kávészünet alatt fertőződnek meg. Képzeljék el, hogy nézne ki, ha egy orvos védőöltözékben próbálna kávét inni. Kivitelezhetetlen. Ismerem ezeket az embereket, néhányan órákig nem fogyasztanak folyadékot, mielőtt a munkahelyükre érkeznek, mert a következő 7-8 órában nem lesz módjukban mosdóba menni – fogalmazott Radovanović.

CSAKNEM 13 EZER TESZT

Szerbiában a szerda délután három órai jelentés szerint az utóbbi 24 órában 12.889 tesztet végeztek el, és 2267 esetben mutatták ki a Sars-Cov-2 vírus jelenlétét. Ebben az időszakban 25 személy hunyt el a fertőzés szövődményeinek következtében, ezzel 3664-re nőtt a koronavírus áldozatainak száma. A halálozási arány 1 százalék. Jelenleg 5503 személyt kezelnek kórházban, közülük 189 szorul lélegeztetőgép segítségére. Szerbiában eddig összesen 2.437.036 tesztet végeztek el, 366.191-nek az eredménye lett pozitív.

Az előző 24 órában a tartomány területén 455 új fertőzötett vettek nyilvántartásba, közülük legtöbbet, 131-et, Újvidéken. A Vajdasági Közegészségügyi Intézet adatai szerint a tartomány területén 13.902 aktív fertőzött van, közülük 3380 Újvidéken és 1100 Nagybecskereken. A többi községben 1000 alatt van a betegek száma.