2024. április 23., kedd

Magyarországon is kimutatták az „angliai vírust"

A gyártók többsége szerint a forgalomban lévő vakcinák hatékonyak az új variánssal szemben is

„Kedden Magyarországon három beteg Covid-mintájában mutatták ki a brit vírusvariánst, amelyet már környező országokban is azonosítottak" – jelentette be az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján Müller Cecília országos tiszti főorvos.
„Nyilvánvaló volt, hogy Magyarország sem kerülheti el a variánst" – tette hozzá.
„Rendkívül gyors terjedésre képes, a megbetegítési képessége 50-60%-kal több, mint az új koronavírusnak, amit a kezdet-kezdetén azonosítottunk".
„Nagyon fontos a követő vizsgálat, amelyet a biológiai laboratóriumokban végzünk, mert ennek köszönhetően tudtuk kimutatni itthon is az új variánst" – tájékoztatott a tiszti főorvos. Három intézmény, az NNK Nemzeti Vírusreferencia Laboratórium, a Pécsi Tudományegyetem, valamint az Állatorvostudományi Egyetem Bioinformatikai Központjának munkatársai azonosították az „angliai vírusként" ismert vírustörzset.
Müller Cecília elmondta, kedd estig 86 929-en részesültek védőoltásban, ezzel az orvosok felhasználták az összes rendelkezésre álló vakcinát. Beszámolt arról, hogy 1358 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 345 710-re nőtt a Magyarországon beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 95, többségében idős, krónikus beteg, az elhunytak száma 10 948-ra emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 215 453 fő, míg az aktív fertőzöttek száma 119 309-re csökkent. 4870 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 339-en vannak lélegeztetőgépen – közölte.
Azt kérte az egészségügyi dolgozóktól, hogy jelentkezzenek és oltassák be magukat, mert – mint mondta – szeretnének továbblépni az oltási sorban. Elmondása szerint január 18-án elkezdődik az az időszak, amikor az első hullámban beoltottak megkapják a második adag vakcinájukat is. Csütörtöktől kezdik oltani a nemrég megérkezett Moderna gyártmányú vakcinákat. Ez a vakcinaszállítmány további 3600 ember beoltását teszi lehetővé.
Müller Cecília hangsúlyozta: a vakcinagyártók többsége állítja, hogy a forgalomban lévő vakcinák hatékonyak az új, mutáns vírusvariánssal szemben is. Újságírói kérdésre válaszolva kiemelte:
a magyar kormány minden olyan vakcinagyártóval tárgyal – a nyugati gyártókkal éppen úgy, mint a keletiekkel –, amely hatékony és biztonságos vakcinát állít elő. Erre azért van szükség, mivel egyelőre az uniós kvóta okán kevés vakcina jut minden uniós országnak, így Magyarországnak is.