2024. április 25., csütörtök

Hatalmasat zuhant a sörgyártás a világjárvány idején

Eredményesen gazdálkodtak az utóbbi években a sörgyártók, a világméretű koronavírus-járvány azonban súlyosan érintette őket, különösen a kisebb vállalkozókat – állapítja meg a biznis.rs honlap.

A kézműves sörök gyártói 80-90 százalékos kiesést is jegyeztek, mivel tavaly elmaradtak a nagyszabású rendezvények, és a vendéglátóipari létesítmények forgalma is alaposan megtizedelődött, pedig a sör leginkább ilyen alkalmakkor és helyeken fogy – nyilatkozta Dejan Smiljanić, a Kis és Független Sörgyártók Egyesületének elnöke. Tudomása szerint eddig 5,6 kézműves sörgyártó tett lakatot a műhelyére, a bezárások szerinte azonban csak ezután következnek.

– Mind nehezebben működnek, és az állam támogatására várnak azok a szerbiai kézműves sörgyártók is, akik túlélték a tavalyi évet. Ha az állam nem reagál, félő, hogy a gyártók többsége kénytelen lesz felhagyni a munkával. Az eladás tragikusan kicsi, viszont az ágazat semmilyen támogatást eddig nem kapott – mondta.

A Szerbiai Gazdasági Kamara szerint az országban 40 bejegyzett kézműves sörgyártó üzem létezik, ezek közül több mint tíz belgrádi. A kézműves sör mennyisége elenyésző a sörkínálatban, de mindenképp változatossá teszi a választékot. Az egyesület kimutatásai szerint Szerbiában évi összesen 12 millió hektoliter sör előállítására van kapacitás, de hosszú ideje csak 5 millió hektoliter készül. Ennek kevesebb mint egy százalékát teszi ki a kézműves sör.