2024. március 29., péntek

Az átlagosnál jobb mezőgazdasági év

Az elmúlt évekhez viszonyítva valamennyivel jobb évet zárt 2020-ban a mezőgazdaság. A hozamok több helyen az átlagosnál magasabbak voltak, és az időjárás is kedvezett a termelőknek – mondta lapunknak Katarina Radonić agronómus, a Verbászi Mezőgazdasági Szakszolgálat tanácsadási osztályának vezetője.

A szakember kifejtette, hogy a szakszolgálat felügyelete alá a Verbász, Szenttamás, Kúla és Óbecse községekhez tartozó, mintegy 142 ezer hektáros megművelhető területen a múlt évben 56 ezer hektáron vetettek kukoricát, az átlaghozam 8−13 tonna körül alakult hektáronként. − Természetesen nem volt mindenütt egyforma a hozam, viszont a szem egészséges és jó, ez a legfontosabb. Szerintem a termelők és a feldolgozók is elégedettek lehetnek. A napraforgót valamivel több mint 8000 hektárról kellett betakarítani, az átlaghozam a termőföld fekvésétől és a minőségétől függően 3−4,5 tonna körül alakult.

A szem minősége ugyancsak jónak mondható. Az év végéig a cukorrépát is sikerült felszedni, a magántermelők és gazdaságok tavaly 6587 hektáron vetettek édesgyökeret. Az átlaghozam 5,5 tonna körüli volt. A második legkedveltebb ipari növény területünkön a szója, ebből tavaly tavasszal 32 ezer hektárt vetettek, az átlaghozam 3−4,5 tonna volt. A búzát 26 ezer hektárról arattuk le, az átlaghozam 7−8 tonna körül alakult, ami ugyancsak egy átlagos évnek és hozamnak felel meg – sorolta beszélgetőtársunk.

Katarina Radonić agronómus (Paraczky László felvétele)

Katarina Radonić agronómus (Paraczky László felvétele)

A verbászi agronómus elmondta, olajrepcét ősszel a tervezett 1000 hektár helyett mindössze 300 hektáron vetettek. A növény jelenleg szépen nő, több mint hat levelet hajtott. Nagyon oda kell figyelni a kártevőkre, főleg a repcedarázsra, amely ebben a fejlődési fázisban nagy károkat okozhat, és a 3-4 leveles repce leveleiből csak a fő és mellékereket hagyja meg. Ugyancsak felügyelni kell a rágcsálókat, mert rövid idő alatt elszaporodnak, és nagy károkat okozhatnak.

− Búzából ősszel mintegy 25 ezer hektárt vetettek, a kenyérgabona jelenleg a bokrosodás folyamatában van. Január első felében ajánlatos a talaj elemzésének elvégzése, hiszen a termelők a kapott eredmények alapján pontosan tudják, hogy mennyi káliumot, nitrogént és foszfort, pontosabban mennyi műtrágyát kell kiszórni ahhoz, hogy pótolják a hiányzó mennyiséget. Ha kétszerre szórjuk ki a fejtrágyát, az elsőt ajánlatos már január végén, vagy február elején megtenni, a másodikat pedig egy hónappal később. Ha tehát 70 kg vagy több műtrágyát tervezünk szórni, akkor a kétszeri fejtrágyázás ajánlott. Ha viszont az elemzés jó eredményeket mutat, akkor elegendő a február közepén történő, egyszeri műtrágyázás is. A másik, igen fontos dolog a rágcsálók elleni védekezés, ugyanis a kártevők novemberben és decemberben az egész határban elszaporodtak. Továbbá több parcellán is megjelent a gabonafutrinka, amely máris látható károkat okozott. A búzával bevetett földeket tehát ajánlatos többször is körüljárni, és amint az időjárás megengedi, alkalmazzuk a vegyi úton történő védekezést – mondta Katarina Radonić.

Csaknem fél köbméternyi csapadék

A verbászi mezőgazdasági szakszolgálat adatai szerint Kúla‒Verbász‒Óbecse‒Szenttamás határában 2020-ban összesen 487,6 liter eső esett, egy évvel korábban pedig 506 liter. A legtöbb csapadék júniusban volt (132 liter), a legkevesebb viszont áprilisban (8,2 liter), vagyis a vetés időszakában. Májusban, amikor az elvetett szem legjobban igényli a nedvességet, mindössze 32 liter eső esett, ami kevesebb a sokéves átlagnál. 2019-ben például áprilisban 54, májusban pedig 97,4 liter eső esett, ami nagyban hozzájárult a mezőgazdasági kultúrák fejlődéséhez. Tavaly júliusban, illetve augusztusban csaknem 120 liter esőt kaptunk, a nappali átlaghőmérséklet pedig 27 Celsius-fok körül alakult, egy évvel korábban viszont az átlaghőmérséklet (kb. ugyanennyi csapadék mellett) 32 fok volt, ami magasabb a sokévi átlagnál, a forróságot pedig igencsak megsínylették a kapásnövények, főleg a kukorica és a szója. Az aszályos időszak tavaly szeptemberben tetőzött, ugyanis a szakszolgálat mérőállomásán mindössze 21 liter csapadékot mértek. Októberben 75 liter eső esett, ami kedvezett a búza vetéséhez, a novemberben viszont már újra kevesebb volt a nedvesség, mindössze 18,6 liter. Az év legmelegebb hónapja augusztus volt, az átleghőmérséklet 31 fok körül alakult, egy évvel korábban azonban ugyanebben a hónapban átlagosan 34,1 fokot mértek.

Mindent összegezve a mezőgazdaság számára fontos paraméterek alapján a 2020-as év az időjárás és a hozamok tekintetében az utóbbi öt év távlatából a legjobb volt.