2024. március 28., csütörtök

Adománygyűjtő számla a Szarvák családnak

Összefogással a tiszaszentmiklósi hétgyermekes család megsegítésére

Tiszaszentmiklóson hétfőn este a parókiai épületében Törtei János, a VMSZ helyi szervezetének a vezetője, a Piros Tulipán Magyar Hagyományőrző és Környezetvédő Egyesület és a csókai Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület, az egyház képviselője, segítőkész emberek gyűltek össze, hogy megvitassák és összehangolják a hét gyermekét egyedül nevelő Szarvák Krisztina családjának a megsegítésére indult adománygyűjtő akciót. Egyházi vonalon, két meghatalmazott aláíró személlyel az OTP- Vajdasági bank csókai fiókjánál adománygyűjtő számlát nyitnak.

A napokban megnyitásra kerülő számlára fizethetik be pénzadományaikat mindazok a személyek, akik hajlandók anyagilag támogatni a családfő nélkül maradt (két hónapja hunyt el a gyerekek édesapja) tiszaszentmiklósi hétgyermekes – Dániel (3), Rebeka (4), Tímea (6), Dominika (8), Róbert (10), Csongor (14) és Csilla (16) – családot. A Szarvák család megsegítésére már eddig is több felajánlás érkezett, de a segélyek, adományok, épületanyag stb. begyűjtését meg kell szervezni.

A hét gyerek közül jelenleg hárman járnak iskolába, ősztől pedig már négyen. A családnak van két régebbi személyi számítógépe, de az online oktatás miatt még további komputerekre lenne szükség. Az internetkapcsolat költségeit a Magyar Nemzeti Tanács magára vállalta és a gyerekek oktatási és egyéb támogatásából is részt vállal. A hétfő esti megbeszélésen elhangzott, hogy a nyolctagú Szarvák család tagjainak a magyar állampolgárság megszerzésében is segíteni fognak, hogy ezzel is lehetőséget kapjanak a különféle támogatásokra való pályázásra, segélyakciókban való részvételre.

Amint azt az anya, Krisztina elmondta, tüzelőből és ruhaneműből elegendő mennyiség áll a család rendelkezésére a téli hónapok átvészelésére. A csókai népkonyháról hét közben kapják az ebédet, de ő is főz a gyerekeknek. Ami leginkább hiányzik a számukra, az a fürdőszoba. Ezzel kapcsolatban Törtei János elmondta, hogy építésztechnikus és egyéb építkezésben jártas szakemberek bevonásával a napokban felmérik a nagycsalád meglehetősen lepusztult állapotban lévő családi házát, amelyhez hozzá lehetne építeni egy fürdőszobát. Kalkulációt készítenek arra vonatkozóan, mennyi anyagra lenne szükség a felújításhoz és a fürdőszoba kialakításához.

Az építkezés megkezdését néhány hónapon belül, tavaszra tervezik, addigra kialakul, hogy mekkora összegű adomány gyűlik össze a donációs bankszámlán, és milyen méretű felújításba tudnak kezdeni. Krisztina elmondta, hogy többen jelentkeztek telefonon, hogy épületanyagot vásárolnának a család szükségleteire. Volt, aki felkínált ezer tégla megvásárlását előszámlán keresztül.

Azok, akik segíteni szeretnének a tiszaszentmiklósi Szarvák családnak, azok Krisztinát elérhetik a 062/860-8029-es telefonszámon.