2024. március 28., csütörtök

Elkülönítve fogadják a várandós nőket

A múlt év első felében a leendő kismamák csupán 7%-ánál regisztrálták a koronavírus-fertőzést.

Az újtelepi COVID-rendelőben ezentúl egy külön részlegen fogadják azokat a várandós nőket, akik megfertőződtek a koronavírussal. A dél-bácskai körzetben ez az egyetlen olyan klinika, ahol kivizsgálják a koronavírusos várandós nőket.

A múlt év első felében a várandós nők csupán 7%-ánál regisztrálták a fertőzést – fejtette ki Jovana Paunković, az újtelepi COVID-klinika nőgyógyásza. Elmondta továbbá azt is, hogy a várandós nők szerencsére a koronavírusnak csak az enyhébb tüneteit tapasztalják. A legtöbb leendő kismamának nincs láza. Arra viszont többen is panaszkodnak, hogy fáradékonyak, nem éreznek szagokat és ízeket.

Személyre szabott azon állapotos nők fogadása és kivizsgálása, akiknél jelentkeznek a koronavírus tünetei. – Először beszélgetünk a pácienssel, megmérjük a vérnyomásukat, a lázukat és a pulzusukat, majd megkérdezzük, hogy milyen tüneteket észleltek. Megállapítjuk, szükséges-e tesztelni a kismamát vagy sem, esetleg le van-e már koronavírus-tesztje. Az objektum nagyon jól felszerelt – vannak lélegeztetőgépek, laboratóriumuk és tüdőgyógyászuk is, tehát mindent egy helyen végezünk el – mutatott rá a nőgyógyász.
Az újtelepi COVID-rendelőben munkanapokon és szombaton reggel 7 és délután fél 2 között fogadják a várandós pácienseket.


Újvidéken csak az újtelepi egészségházban fogadják a koronavírusos betegeket. Azok, akik COVID-gyanús tünetekkel terveznek orvoshoz fordulni, ezt csak ebben az egészségügyi intézményben tehetik meg a fertőzésveszély elkerülésének érdekében, a rendelőközpont telefonszámai: 021/4879-213, 4879-215, 4879-217, 4879-231, 4879-239 és 4879-243.