2024. április 20., szombat

Tordai „keserűvíz”

Karnyújtásra van, mégis kihasználatlan

Miközben Közép-Bánát lakossága évek óta egészséges ivóvízért esedezik, addig Tordán immár húsz éve annak, hogy nem palackozzák az egykori jó hírnevű gyógyvizet. A természeti kincs szó szerint karnyújtásra van – hiszen csak meg kell meríteni a kútban a vödröt –, de nincsen vállalkozó, aki újra hasznossá tenné.

- Bárki jön Tordára, legyen az elszármazott vagy újságíró, mindjárt azt kérdezi, hogy mi van a „keserűvízzel”, van-e valami újdonság esetleg. Sajnos az utóbbi években erre a kérdésre nincs biztató válasz. Az épület egyre elhanyagoltabb állapotban van és az utóbbi két-három évben senki nem érdeklődik a víz iránt -- mondta Dobai János, a tordai helyi közösség elnöke.

A tordai víznek a gyógyhatását 1923-ban véletlenül fedezték fel Szekeres István házának udvarában. A gazda panaszkodott, hogy a jószág nem issza a vizet. A faluba került tisztviselő felesége pedig miután többször megmosta elnyomorodott kezét a kút vizében, azt tapasztalta, hogy keze meggyógyult. Az 1930-as években a strasbourgi dr. Paul Blum professzor megállapította, hogy a tordai víz gyógyhatású, több betegség kezelésére alkalmas.

A gyógyvizet 1930-tól 2000-ig palackozták, Szent György, Jordán, vagy tordai keserűvíz néven. A tordaiak 2000 óta keresik a leendő beruházót, határon innen és határon túl is. Magyarországi, romániai és szerbiai beruházókkal tárgyaltak. Tanulmányokat is készítettek, konferenciát is tartottak a gyógyvíz hasznosításának a lehetőségeiről. Nem vitás, hogy Torda jelenén és jövőjén a gyógyvíz hasznosítása tudna valamit előrelendíteni. Munkalehetőség nyílna a helybéli fiatalok számára, beindulhatna a falusi turizmus.

- Éppen ezért nem szabad a reményt feladnunk. Még bízunk abban, hogy sikerül befektetőt találni. Mert mi, saját erőnkből nem bírunk egy többmilliós beruházást megvalósítani. Lehet, hogy ha ez a gyógyvíz máshol volna, valahol Közép- vagy Dél-Szerbiában, vagy akár Bácskában is, akkor jobban felfigyelnének rá. De mi sajnos egy kis közösség vagyunk Bánátban, a szórványban, s nem vagyunk annyira a figyelem középpontjában -- mondta Dobai János.
Mivel kis kapacitású gyógyvízkutakról van szó, gyógy- és termálvizes fürdő kiépítésére is lehetőség adódna. A gyógyvízforrás közelében ugyanis 73 Celsius- fokú hévízforrás is van.