2024. március 28., csütörtök

Nőkért és lányokért

A nemzetközi nőjogi szervezet szerbiai klubja a múlt évben sem tétlenkedett

A Soroptimist egy 1921-ben alapított nemzetközi szervezet, amely a nők és a lányok életkörülményeinek, társadalmi helyzetének javítását tűzte ki célul, és a nők jogaiért is síkra száll. Erre utal maga az elnevezés is: a latin soror szó lánytestvért, az optima pedig legjobbat jelent. A szervezet 2014 óta működik Szerbiában is, jelenleg 23 taggal. Tevékenységük kiterjed az oktatás, kultúra, egészség, környezetvédelem, emberi jogok, nemzetközi megértés és megbékélés, illetve a jószolgálati munka területére is.

– A világ női, tehát a legsikeresebbek, legügyesebbek síkra szállnak a nők jogaiért, a nők helyzetének javításáért. A szervezet természetesen ebben vesz részt mint az első szerbiai klub. A nők elleni erőszak visszaszorításától kezdve egészen az egészségügyi projektekig mindennel foglalkozik a szervezet, nagy hangsúlyt fektetve a családjogokra és az anya-gyermek kapcsolat megerősítésére – fogalmazott Kiss Zenóbia, a szerbiai Soroptimist Klub elnöke.
Az elmúlt évi munkájukról elmondta, hogy számos projektet valósítottak meg annak érdekében, hogy minél több lányon és nőn tudjanak segíteni. Ezek között előadások, különféle szervezeteknek és rászorulóknak adott tárgyi ajándékok is szerepelnek, de a legjelentősebbnek azokat a munkáikat tartják, amelyek sokak számára jelentenek hosszú távú segítséget.

– Horgoson 2019-ben adtuk át a nőgyógyászatot. Egy jótékonysági bálon sikerült annyi pénzt összegyűjtenünk, amennyire szükség volt a rendelő újraindításának a támogatásához. A rendelő éveken keresztül működni fog, nagyon sok nőnek jelent ez hosszú távú segítséget.
Ma a vajdasági nők legnagyobb problémája szerinte a munkanélküliség.
– A férfiaknak könnyebb munkát találniuk, gyorsabban elhelyezkednek. Ha például kicsi a gyerek, akkor a nő lesz az, akit nem alkalmaznak a munkahelyen, és nem a férfi. Azt gondolják, hogy az anya sokat hiányzik majd a munkahelyéről a gyerek miatt.

Azt is elmondta, hogy Szerbiában az elmúlt évben nőtt a szexuális erőszakkal kapcsolatos esetek száma, ami valószínűleg a koronavírus miatti bezártsággal magyarázható.
– Az is probléma, hogy a nők sokszor eltitkolják ezeket az eseteket, nem merünk beszélni róla. Sokan talán nem is tudják, hogy házasságon belül is beszélhetünk nemi erőszakról. Pedig a jogszabályi háttér adott, de sokszor ki sem derülnek ezek az ügyek. Ugyanígy a családon belüli erőszakról sem beszélünk. Meg kell értenünk, hogy nem szégyellni kell, ha ilyesmi megtörténik a családban, hanem minél előbb segítséget kérni.

Mindehhez azt is hozzátette, hogy miközben a térségünkben élő nőknek is megvannak a maguk problémái, nem szabad elfelejteni, hogy vannak országok a világ más részein, ahol ennél sokkal rosszabb a helyzet, néhol például fiatal lányokat adnak feleségül idős férfiakhoz, vagy megcsonkítják a lányokat.
– Nőként nagyon mélyen fáj, amikor egy nőt igazságtalanság ér. Nagyon örülök, hogy ebben az európai térségben élek, mert vannak országok, ahol a nőktől pusztán engedelmességet várnak el. Engem szerencsére soha nem ért erőszak, de minden bajban lévő nővel mélyen együttérzek: anyákkal, lányokkal, női munkavállalókkal. Segíteni pedig akkor tudunk a legjobban, ha nem egy vagy tíz nőn, hanem egy egész közösségen segítünk – magyarázta a szervezet elnöke.

2021-es terveikről elmondta, hogy szeretnének előadásokat szervezni, amelyek bevételéből tehetséges gyerekeket támogatnának. Olyan előadások is szerepelnek a terveik között, amelyek a nőknek nyújtanak majd segítséget a vállalkozásban és anyagi függetlenedésben. Fontosnak tartotta kiemelni azt is, hogy hálával tartoznak a tagok munkájáért, hiszen csak összefogással valósíthatják meg a céljaikat. Emellett sokat jelent számukra a Partiscum Club Szeged és a Soroptimist Club Szeged segítsége és támogatása is. A jövőt illetően azt szeretné, ha ez az együttműködés folytatódna, klubtagjaik száma pedig növekedne.