2024. április 18., csütörtök
SZENTTAMÁS

Felkészült a téli szolgálat

A vasárnap délben kezdődött hószállingózásból estig 5-7 cm összefüggő hótakaró alakult ki Szenttamáson (is), így a Graditelj Közvállalat hókotrói és munkagépei már a kora esti órákban megkezdték a főbb útvonalak tisztítását. A havazás éjszaka folytatódott, ezzel párhuzamosan a vállalat dolgozói folyamatosan dolgoztak a hó eltakarításán.

Hétfőn délelőtt felkerestük Miloš Jovanovićot, a közvállalat igazgatóját, aki elmondta, hogy a Graditelj téli szolgálata november 15-e óta felkészülten várta a szükséges beavatkozást: − Lassan két hónapja annak, hogy a téli szolgálaton belül bevezettük a 24 órás felügyeletet. Az este és az éjszaka folyamán 5 hókotró takarította és sózta az utcákat. Ezt követően hajnali 5 órakor egy új csapat vette át az ügyeletet, tovább folytatódott a hó eltakarítása, és mint a polgárok is észrevehették, délelőtt 10 óra körül már minden utca járható volt. Természetesen a városban lévő gyalogjárdákat, parkolókat, az intézményekhez és az egészségházhoz vezető járdákat is megtisztítottuk – sorolta az igazgató.

(Paraczky László felvétele)

(Paraczky László felvétele)

Miloš Jovanović szerint a polgárok közül sokan nem tudják, hogy mely útvonalak, utcák, terek stb. tisztítása tartozik a Graditelj vállalat hatáskörébe, ezért fontosnak tartja kiemelni azt, hogy a városba vezető utakat már egy másik vállalat, a Bačkaput köteles tisztán tartani: − Nekünk kötelességünk a helyi utak karbantartása, tisztítása, sózása, de saját kezdeményezésünkre több alkalommal megtisztítjuk a regionális utakat is, mert a Bačkaput téli szolgálata számára ezek az utak másod- vagy harmadrendű prioritást élveznek. Ilyen például a nádaljai „nagy” útkereszteződéshez vezető út, amelyet szinte állandóan mi tisztítunk − bár nem a mi hatáskörünkbe tartozik −, így Turia és Nádalja is teljes egészében azonnal és minden irányból megközelíthető. Ugyanez mondható el például a szenttamási Nagyhídról, a hídon lévő járdákról és a hídra vezető lépcsőkről, amelyeket szintén vállalatunk dolgozói tisztítanak, hiszen a vásártéri városrészben lakó polgárok kora reggel gyalogosan jönnek a Bácskai-Nagy-csatorna innenső oldalán lévő munkahelyre, a buszállomásra stb. – magyarázta az igazgató. Hozzátette, hogy a téli szolgálatban a már meglévő sókészlet mellé a nap folyamán még 50 tonna érkezését várják. Tekintettel arra, hogy az éjszaka folyamán újabb havazással, illetve ónos esővel kell számolni, az ügyeletes csapat hétfőn este újra megkezdi az utak sózását.

(Paraczky László felvétele)

(Paraczky László felvétele)