2024. április 25., csütörtök
TORNA

Életműdíj születésnapra

Keleti Ágnes szombaton ünnepelte századik születésnapját

Keleti Ágnes, a nemzet sportolója, Magyarország legtöbb olimpiai éremmel rendelkező női sportolója, minden idők legeredményesebb magyar tornásznője, a világ legidősebb élő olimpiai bajnoka szombaton ünnepelte 100. születésnapját. A jubileum alkalmából Kamuti Jenő, a Nemzetközi Fair Play Bizottság (NFPB) elnöke pénteken életműdíjat adott át ötszörös olimpiai bajnok tornásznak.

1939-ben lett a válogatott tagja, első magyar bajnokságát 1940-ben nyerte, de zsidó származása miatt még abban az évben eltiltották mindennemű sporttevékenységtől. A II. világháború után elvégezte a testnevelési főiskolát, amelynek tanára lett. 1947 és 1956 között különböző szereken 46-szoros magyar bajnok lett. Kivívta az örökös bajnoki címet, nála többször senki nem nyert tornászbajnokságot Magyarországon. 1948-ban kijutott a londoni olimpiára, de a játékokon bokaszalag-szakadás miatt végül mégsem szerepelhetett. Négy évvel később, 31 esztendősen Helsinkiben már megmutathatta, mire képes, de pályafutása csúcsára 1956-ban Melbourne-ben ért fel: talajon megvédte címét, aranyat nyert gerendán, felemás korláton, egyéni összetettben és csapatban ezüstérmet szerzett. Ő lett a játékok legeredményesebb versenyzője, egyben a legidősebb tornásznő, aki aranyérmet tudott szerezni. Tíz olimpiai érmével és öt aranyérmével minden idők legeredményesebb magyar sportolóinak rangsorában Gerevich Aladár (10/7) mögött a második, egyben ő a legtöbb olimpiai éremmel rendelkező magyar női sportoló és a legeredményesebb magyar tornásznő.

A melbourne-i olimpiáról nem tért haza. 1957-ben Izraelben telepedett le. Meghatározó szerepet vállalt az izraeli tornasport megteremtésében, 1958 és 1980 között az izraeli válogatott szövetségi kapitánya volt, eközben ő készített fel az olasz válogatottat az 1960-as olimpiára. 1957 és 1980 között az izraeli testnevelési főiskola torna tanszékének vezető tanára volt.

Számos legmagasabb állami és nemzetközi kitüntetései mellett 1995-ben MOB Olimpiai Aranygyűrűt kapott, 2002-ben a Nemzetközi Tornaszövetség (FIG) beválasztotta a Hírességek Csarnokának tagjai közé, 2003-ban MOB-érdeméremmel tüntették ki, 2004-ben megkapta a Nemzet Sportolója címet.