2024. április 16., kedd

A várva várt bemutató

Végre a közönség is láthatja a szabadkai Népszínház Magyar Társulat Tesztoszteron című előadását

Az évad harmadik bemutatójához ért a szabadkai Népszínház Magyar Társulata. Az Andrzej Saramonowicz kortárs lengyel drámaíró darabja alapján, Kovács Dániel Ambrus budapesti rendező által készített Tesztoszteron című előadásnak december 15-én ugyan volt egy zárt körű bemutatója, január 14-én, csütörtökön 18 órától viszont a közönség is láthatja. A sajtótájékoztatón az előadás létrejöttéről és a nehézségekkel teli próbákról Körmöci Petronella, a Magyar Társulat igazgatója beszélt:

– A Tesztoszteront egy évvel ezelőtt kezdtük el próbálni és elég szomorú az, hogy a vírus szinte két évadunkat is megpecsételte. A bemutató tavaly márciusban lett volna, tizenkét nappal a premier előtt szakadtak meg a próbák. Ráadásul a rendező a csipkegyár udvarában beleesett egy vízaknába és olyan súlyosan megsérült, hogy kétszer kellett műteni. A vízakna azóta sem biztonságos, senki sem foglalkozott vele. A próbatermek is legalább olyan rossz állapotban vannak, mint több mint tíz évvel ezelőtt, amikor odaköltöztünk. A munkát augusztusban szerettük volna folytatni, de nem találtuk meg az összhangot a magyarországi és szerbiai intézkedések közt, ezért úgy döntöttünk, kivárjuk a megfelelő időpontot, amikor megszakítás nélkül próbálhatunk. Ez most érkezett el, hiszen a szabadkai Népszínház január első heteiben egyébként sem játszik az ünnepek miatt, így a próbák immár díszlettel, kellékekkel, a színpadon folyhattak, ami nagyon ritka, mert a Jadran színpadot közösen használjuk a szerb társulattal. A működésünk a szabályok betartásával zajlik. Minden előadásunkat 18 órától játsszuk. Arra kérjük a nézőket, hogy a színházban viseljenek védőmaszkot és tartsák be az előírt távolságot – mondta Körmöci Petronella.

A Tesztoszteron című előadás sajtótájékoztatója (Fotó: Lukács Melinda)

A Tesztoszteron című előadás sajtótájékoztatója (Fotó: Lukács Melinda)

A Tesztoszteron egy vígjáték, egyfajta karikatúra, élő zenével. Az előadás nem ajánlott 16 éven aluliaknak. Valójában egy meghiúsult lagziról szól, amikor a férfiak elengedik magukat és bizonyos sztereotípiákkal is előhozakodnak. Kovács Dániel Ambrus tavalyelőtt az Oreszteia című előadás látványtervezője volt, rendezőként viszont most először dolgozott a szabadkai Népszínházban:

– Izgalmasnak találtam a Tesztoszteron alaptémáját és azt, ahogyan taglalja férfi-női viszonyt. Sokat dolgoztunk Brestyánszki Boros Rozália dramaturggal a darabon, hogy helyi jellegűre adaptáljuk, mert egy kicsit másmilyen a lendülete és a humora, mint amilyenre szerintem itt nyitott lenne a közönség. Emiatt elég sok improvizáció is beleszövődött, ebben pedig sokban hozzájárult a művészek kreativitása úgy a szöveg, mint a zene terén. Jól dolgoztunk együtt a csapattal, a nehézségek ellenére is izgalmas volt a próbafolyamat. Élveztem itt lenni. Budapesten mostanában főleg független színházi produkciókban dolgozom, sok szempontból az itteni körülmények még mindig jobbak, mint odahaza a független színházakban – tudtuk meg Kovács Dániel Ambrustól.

A produkcióban a társulat férfi tagjai játszanak: Csernik Árpád, Hajdú Tamás, Nyári Ákos, Pálfi Ervin, Ralbovszki Csaba, Rókus Zoltán, Kovács Nemes Andor, Baráth Attila, ifj. Kucsera Géza és Ambrus Richárd. A jelmeztervező Pesitz Mónika, a díszlettervező Kovács Dániel Ambrus, a fényterv Majoros Róbert munkája. A Tesztoszteron repríze pénteken lesz, majd pedig 25-én is játsszák.

Az előadás több érdekességet is tartogat: a Magyar Társulat tagjaként a Tesztoszteronban láthatjuk először Rókus Zoltánt, akinek ez lesz a bemutatkozása; látható lesz egy kisfilm is, amelyben Fülöp Tímea és Szilágyi Nándor működnek közre; Kovács Nemes Andor zenélni is fog a színpadon, ifj. Kucsera Géza pedig beszélni; néhány percre megjelenik Ambrus Richárd is, aki egyébként a műszaki csapatot erősíti, korábban viszont több díjat kapott a szabadkai Népkör Fabula Rasa diákszínjátszójaként, 2013-ban pedig a szabadkai Népszínház Magyar Társulata és a budapesti Katona József Színház koprodukciójában készült Vörös című előadás egyik főszereplője volt.