2024. április 25., csütörtök
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Már nem rendkívüli a járványhelyzet

Javulnak a számadatok, de...

Másfél nap leforgása alatt több mint 100 ezren jelezték az imunizacija.euprava.gov.rs honlapon, hogy igényt tartanak a koronavírus elleni védőoltásra. A bejelentkezettek harmada nem jelölte meg mely oltóanyagot szeretné felvenni, több mint 8000 jelentkező 75 évnél idősebb. Január 14-étől telefonon is jelezni lehet majd a vakcina iránti igényt.
Az elektronikus ügyintézés egyszerű, nem kell regisztrálni a szolgáltatás igénybevételéhez – nyilatkozott Mihailo Jovanović, az iroda igazgatója. Ahhoz, hogy az igénylés érvényes legyen, fontos, hogy a polgár megadja a személyi számát (JMBG), a kereszt- és vezetéknevét, az e-mail-címét és a telefonszámát. Az elektronikus űrlapon ezután meg kell, illetve lehet jelölni a választott védőoltást (mely gyártó oltóanyagát kívánjuk felvenni), és a krónikus betegségekről szóló kérdésekre is válaszolni kell. Az űrlap kitöltése után SMS-ben és e-mailben megerősítik a jelentkezés érvényességét, így meggyőződhetünk, hogy számba vették igénylésünket. Az állam azért teremtette meg ezt a lehetőséget, hogy az előttünk álló, országos immunizáció minél szervezettebb legyen, mondta az irodavezető.
Folyamatosan javul a járványkép, többé már nem nevezhető rendkívülinek a helyzet az országban, mutatott rá tegnapi nyilatkozatában Predrag Kon járványügyi szakértő, a köztársasági egészségügyi válságtörzs tagja. Mint fogalmazott, a helyzet stabilnak továbbra sem mondható, bizonytalanság övezi a járványgörbe további alakulását, nem érkezett el még az ideje az óvintézkedések és korlátozások feloldásának, így annak sem, hogy tovább tarthassanak nyitva a vendéglők, éttermek, és annak sem, hogy az ortodox újév miatt szervezett összejöveteleket tartsanak.

A korlátozásokat továbbra is érvényben kell tartani, hiszen a következő napokban derül csak ki, hányan fertőződtek meg az ortodox karácsonykor tartott otthoni ünneplések, összejövetelek során. Az újév óta még nem telt el 14 nap, így olyanok is jelentkezhetnek a Covid-rendelőkben, akik akkor kapták el a vírust, csak nem jelentkeztek náluk olyan korán a tünetek.

VÉGRE FELFOGTUK?
Kon szerint az emberek nagy többsége végre megértette, otthon, szűk családi körben kell ünnepelni. Ahogyan szerény körülmények között várták az újévet, az ortodox újévet is ugyanígy kell várniuk – vélekedett, közölve, hogy még sokáig együtt kell élnünk a maszkviseléssel, a fokozott higiéniával, a távolságtartással. Ezeken majd csak akkor lehet enyhíteni, amikor kialakul a kollektív immunitás.

FOGJUK A KÁVÉSZÜNETRE
Kon reagált arra az információra is, hogy immár hetven orvos halt bele a koronavírus okozta szövődményekbe. Az orvosok gyakran olyan helyen kapták el a koronavírus-fertőzést, ahol a kávészünetet töltötték, nyilatkozta.
– Tudomásunkra jutott, hogy egyes kórházakba a fertőzés kintről jutott be. Azoknak, akik ezeket a Covid-kórházakat irányítják, ezt nagyon világosan meg kell mondani. Gyakran olyan helyen fertőződtek meg, ahol a rövid szünetüket töltötték és kávét fogyasztottak – mondta Kon arra a kérdésre válaszolva, hogy a szerbiai orvosok hogyan fertőződtek meg.
Hozzátette, hogy egy átfogó képet kell alkotni arról, hogy hány orvos hunyt el a koronavírus-járvány következtében.

ELHAGYJÁK A COVID-RENDSZERT
A Covid-kórházak igazgatói megbeszélést tartottak kedden az egészségügyi minisztérium tisztségviselőivel. Goran Stevanović, a belgrádi Fertőző Betegségek Klinikájának igazgatója, a válságstáb tagja elmondta, az ülésen megállapították, hogy valamelyest stabilizálódott a helyzet, ami lehetővé tette, hogy a gyógyfürdővel rendelkező kórházakat kivonják a Covid-rendszerből. Stevanović közölte, normalizálódott az egészségügyi intézményekbe érkező és onnan távozó páciensek aránya. Ennek köszönhetően Belgrádban a Banjica Ortopédiai Intézet és a Reumatológiai Intézet is elhagyhatja a Covid-rendszert. Legvalószínűbb, hogy a hétvégén helyezik át az ezekben az intézményekben tartózkodó kevés beteget a másutt felszabadult helyekre, s egy átfogó fertőtlenítés után visszaáll a korábbi „rend".

BŐ KÉTEZER ÚJ FERTŐZÖTT
Szerbiában a kedden délutáni jelentés szerint az elmúlt 24 órában 13.323 tesztet végeztek el, és 2142 személynél mutatták ki a Sars-Cov-2 vírus jelenlétét. Ebben az időszakban 29 személy hunyt el a fertőzés szövődményeinek következtében, ezzel 3639-re növekedett az áldozatok száma. A halálozási arány 1 százalék. Jelenleg 5554 személyt kezelnek kórházban, közülük 189 szorul lélegeztetőgép használatára. Szerbiában eddig összesen 2.424.147 tesztet végeztek el, 363.924 eredménye lett pozitív.
A Vajdasági Közegészségügyi Intézet legfrissebb adatai szerint az előző 24 órában a tartomány területén 510 lelet lett pozitív. Újvidéken regisztrálták a legtöbb (151) fertőzöttet. A tartományban 14.075 aktív koronavírus-fertőzöttet tartanak nyilván, és arra számítanak, hogy csökken a betegek száma. Legtöbb fertőzöttet Újvidéken jegyeznek (3291), Nagybecskereken és Pancsován (1000 fölött), a többi községben 1000 alatt van a számuk.