2024. április 16., kedd

Támogatják a Nyugat-Balkán uniós integrációját

Online tanácskoztak a visegrádi országok parlamenti elnökei

A fehérorosz ellenzék és a Nyugat-Balkán európai uniós integrációja támogatásában állapodtak meg kedden a visegrádi csoport (V4) házelnökei a soros elnökségét betöltő Lengyelországot képviselő alsó- és felsőházi parlamenti elnökök beszámolói szerint.

A koronavírus-járvány miatt online tartott találkozón Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia parlamentjeinek elnökei megvitatták a koronavírus-járvány kezelésének kérdéskörét, egyeztettek a nemzetközi politikáról, a migrációról és az Európai Unió (EU) klímaügyi politikájáról is.
A megbeszélésen részt vett még Elzbieta Witek, lengyel Szejm elnöke, Kövér László magyar házelnök, Tomasz Grodzki, a lengyel Szenátus, Radek Vondráček, a cseh Képviselőház, Miloą Vystrčil, a cseh Szenátus és Boris Kollár, a Szlovák Nemzeti Tanács elnöke.
Kövér László, az Országgyűlés elnöke hozzászólásában elmondta: „büszkék vagyunk arra, hogy 30 éve működik ez a regionális együttműködés, büszkék vagyunk arra, hogy Antall József, Magyarország első szabadon választott miniszterelnöke ebben részt tudott venni, és arra is, hogy ez nem egy XX. századi kezdeményezés volt mindössze, hanem egy olyan mély történelmi tradícióra tudott visszautalni, mint a XIV. századi visegrádi királytalálkozó."

Kövér László magyar házelnök (Fotó: MTI)

Kövér László magyar házelnök (Fotó: MTI)

A magyar házelnök figyelmeztetett arra, hogy mindezért nem csupán aktuális, konjunkturális politikai kérdésről van szó a V4-ek közötti politikai együttműködés keresése során, hanem egy olyan történelmi egymásrautaltságról, ami a múltban éppen olyan jellemző volt, mint amilyen fontos a jelenben és a jövőben is az lesz.
A felek egyetértettek abban, hogy a négy ország együtt komoly erőt tud képviselni a saját érdekeinek megvédésében. A házelnökök lengyel kezdeményezésre elkezdték egy közös dokumentum kidolgozását a visegrádi csoport megalakulásának 30. évfordulójára.
A nemzetközi politika kapcsán Elzbieta Witek lengyel alsóházi elnök a találkozót követő varsói sajtóértekezleten elmondta: tárgyaltak a fehérorosz ellenzék támogatásáról, valamint az EU és az Egyesült Államok közötti kapcsolatok alakulásáról az amerikai elnökválasztás után. Mint beszámolt, egyetértettek abban, hogy támogatni kell Nyugat-Balkán országainak uniós integrációját.
A keddi tárgyalások közös nevezőjeként emelte ki Tomasz Grodzki lengyel felsőházi elnök is azt a meggyőződést, hogy támogatni kell a fehérorosz nemzet szabadságtörekvéseit. Ezzel kapcsolatban a legnagyobb felelősség Lengyelországé, de az egész V4 támogatására számíthatunk – jelentette ki.
A V4 növekedő szerepéről a nemzetközi színtéren Elzbieta Witek szerint az a közös visegrádi nyilatkozat is szól majd, melynek tervezetét a lengyel elnökség előterjesztette, és amelyet a tagországok nemzeti parlamentjei a V4 megalapításának idei 30. évfordulója alkalmából fogadnának el.
Tomasz Grodzki elmondta: a nyilatkozat tervezetében az is szerepel, hogy a V4 nemcsak egy jó, a közös, néha nehéz történelmen alapuló közösség, hanem egy olyan országcsoport, amelyet elsősorban a közös jövő köt össze. A felsőházi elnök szerint Lengyelország azt is kezdeményezte, hogy a térség országai visegrádi parlamenti fórumot hozzanak létre. Ilyen, a nemzeti parlamentek vezetéséből és képviselői küldöttségeiből álló közös fórumot Lengyelország korábban többek között Litvániával és Ukrajnával létesített, és működik a lengyel–litván–ukrán háromoldalú parlamenti fórum is – emlékeztetett.