2024. április 26., péntek

Fából faragott könyv a dobogón

A Trianon Múzeum centenáriumi pályázatán az óbecsei Dózsa György munkáját harmadik díjjal jutalmazta a zsűri

Fából faragott Magyarország címmel hirdetett pályázatot tavaly a várpalotai Trianon Múzeum. Az elismert szakemberekből álló zsűri harmadik díjjal az óbecsei Dózsa György Trianon-könyv című alkotását jutalmazta.

– A feladat az volt, hogy egy a tájegységünkre jellemző dolgot mutassunk be, és én úgy döntöttem, hogy egy fából faragott könyv formájában az óbecsei Bogdan Dunđerskit és a kastélyát mutatom be, hiszen Bogdan Dunđerski földbirtokos és magyar parlamenti képviselő építkezéseivel, sikeres vállalkozásaival nagymértékben öregbítette vidékünk hírnevét. A munkám két részből áll, a könyvből és egy dobozból. A dobozon a magyar címer látható, a könyvborítók pedig korabeli ornamentikával vannak díszítve – mondta el érdeklődésünkre Dózsa György.

A műszaki tanárként dolgozó alkotó gyerekkora óta szereti a fát, és két évtizede foglalkozik komolyabban fafaragással. Bútorok és dísztárgyak formájában az otthona is magán viseli a mester kézjegyét.

– Különféle – magyar, japán, kínai – stílusban szoktam a munkáimat elkészíteni, de a kelta motívumokat is szeretem. Nem szoktam versenyeken indulni, különféle táborokban és otthon faragok, de a lányaim ösztönzésére most megpróbáltam ezt a kihívást is teljesíteni. Nem is reménykedtem abban, hogy valamilyen díjban részesülök, de nagy megtiszteltetésként élem meg, hogy több ország kiemelkedő fafaragói közül sikerült bekerülnöm a legjobbak közé – nyilatkozta az alkotó.

A díjazott alkotásokat a Hagyományok Háza megvásárolja az alkotóktól. A legjobb fafaragások a királyszállási Nagy-Magyarország Parkban megrendezett kiállításon kaptak méltó helyet, és egy vándorkiállítás keretében a Kárpát-medence több városában, így Szabadkán és Újvidéken is láthatja majd őket a közönség. A tárlatról és a díjazott munkákról kisfilm is készült, amely a Trianon Múzeum YouTube-csatornáján lesz hamarosan megtekinthető.

A Facebook Trianon 100. Fából faragott Magyarország nevű oldalán a Pályamunkák című albumban március 15-éig lehet szavazni az elkészült alkotásokra. A nyertes pályázó pénzjutalomban részesül, azok között pedig, akik szavaznak és kedvelik az oldalt, egy 2021-es Trianon Múzeum falinaptár kerül kisorsolásra.