2024. március 29., péntek

Együtt könnyebb

A környezetvédelem a járvány alatt sem állhat meg

A koronavírus-járvány bezártságra késztette a helyi civil szervezeteket is, köztük a zentai Locator város- és környezetvédő egyesületet is. Kevesebb volt a rendezvény, így nehezebben tudták személyesen megszólítani az embereket, ezért a hangsúlyt a szervezeten belüli kapcsolatok erősítésére helyezték, és arra, hogy példát mutassanak a környezetükben élőknek. A Locator 2020-as mindennapjairól és idei terveiről Klauz Zoltánt, a szervezet elnökét kérdeztük.

Hogyan érintette a Locatort az elmúlt év?

– A többi közösségi szervezethez hasonlóan minket is hátrányosan érintett a gyülekezés betiltása. A fiataljaink veszítettek a lendületükből, pedig egyébként is nehéz lelkes embereket találni, akik támogatják a környezetvédelem ügyét. Emellett nem volt lehetőségünk arra, hogy a közösségi szférát is érintő területeken tevékenykedjünk, mint a szemétszedés, a csapatos kerékpártúrák. Nehéz időszakban vagyunk benne. Jelenleg nincs lehetőség gyülekezésre, csak a saját munkáinkat mutathatjuk meg online, ami messze nem elégíti ki a hétköznapi találkozásokra való igényt. Két alkalommal tartottunk ingyenes bringaszerviznapot, természetesen figyelve arra, hogy kis területen ne tartózkodjon egyszerre sok ember. Ezt azért hoztuk létre, hogy az emberek minél egészségesebben és fittebben, minél jobb állapotban lévő kerékpárral tudjanak mozogni a város területén. Néhány kerékpáros túrát is tartottunk, de ezek kis létszámúak voltak, illetve néhány kalákánk is volt.

A kalákákon mit csináltatok?
– Megismerkedtünk a sárral való tapasztással, és elkészítettünk egy modern komposztvécét. Ez egy jól működő, biológiailag megfelelő, kinti komposztáló vécé, amely napelemet és belső világítást is kapott. Domány Szilveszter, a Locator legfrissebb és legelvetemültebb tagja a tevékenységünk mozgatórugója, az ő udvarában alakítottuk ki a komposztvécét. Fűzfavesszőből szőtt falat vontunk be sárral, ez képezi a vécé falait. Újrahasznosított színes üvegből alakítottunk ki ablakot, a LED-világítást pedig a napelem biztosítja.

2021-re mik a terveitek?

– Mindenképpen tervezni kell. A Covidot leszámítva a legnagyobb probléma, amellyel szembe kell néznünk, hogy új embereket gyűjtsünk magunk köré. Elsősorban lokálpatrióta fiatalokra van szükségünk, akik nem terveznek külföldre menni. Az utóbbi időben azt tartottuk szem előtt, hogy a saját szokásainkon változtassunk, mert így tudjuk megmutatni másoknak, hogy hogyan lehet élhetőbbé tenni a mindennapokat. Szeretnénk újabb bringaszervizt is tartani. Tavaly félbemaradt a Zenta és Fölsőhegy közötti szemétszedési akció: kértünk engedélyt, a Felsőhegyi Önkéntes Központ jelezte, hogy ők is jönnek, de mire megkezdődött volna maga az akció, addigra a korlátozások miatt már nem lehetett megvalósítani. Ezzel kapcsolatban jó hír, hogy egy bácsi naponta kerékpározik a két település között, és közben gyűjti a szemetet. Ha ez sokáig így marad, és ha mások is átveszik a példáját, akkor lehet, hogy ránk már nem is lesz szükség. Ha mégis, akkor ezt az akciót is szeretnénk továbbvinni. Nagyon jó kapcsolatot építettünk ki egy oromi biogazdásszal, akivel közös projektekben is gondolkodunk, legyen szó kalákáról vagy termékbemutatásról. Mindezek mellett pedig várjuk, hogy csoportosan is találkozhassunk.