2024. április 25., csütörtök

Megszemélyesített hónapok

Naptár készül a Petőfi Sándor Általános Iskola diákjainak munkáiból

Nem mindennapi naptár készítésébe kezdett Kiss-Butterer Márta képzőművész, az újvidéki Petőfi Sándor Általános Iskola tanára. A tanárnőt az év egyik legjobb pedagógusának választottak a pandémia idején, ami nem is csoda, hiszen nagyon sok kreatív ötlettel motiválja a diákokat a tanórákon és a képernyőkön keresztül is. A szünidő előtt a nyolcadikos diákoknak érdekes feladatot adott, amelyben Giuseppe Arcimboldo munkáit idézték meg a tanulók. Ezekből a munkákból később a tanárnő kollázstechnikával naptárt készített.

– A megszemélyesítést és az allegóriát próbáltuk feldolgozni Giuseppe Arcimboldo munkái alapján. A művész napjainkban is igen nagy népszerűségnek örvend. Pár száz évvel ezelőtt olyan alkotásokat készített, amelyeken zöldségeket és gyümölcsöket festett. Ő az a festő, aki a művészetben a csendéletből kiindulva hatalmas lépést tett. Az ő alkotásait adtam kiindulópontként a diákoknak. A feladat az volt, hogy válasszák ki a kedvenc hónapjukat, és az elküldött példák alapján készítsenek olyan női vagy férfi portrét, amely tükrözi az adott hónap sajátosságait. Azt mondtam nekik, hogy gondolják át, hogy az adott hónapban milyen virágok vagy főzelékfélék nyílnak/teremnek, ez alapján jöttek létre a munkák. Ekkor még nem volt tervben a kalendárium. Pár évig az iskolánknak volt egylapos, vagy több lapos naptára, úgy éreztem ezek a munkák megfelelőek lennének egy új naptár elkészítéséhez. A Facebookon gyakran megosztom a diákok munkáit, így tettem a készülő naptár lapjaival is. Nagyon tetszett mindenkinek, sokan kérdezték, hogy meg lehet-e vásárolni. Most arról gondolkodom, hogy ezt hogyan lehetne kivitelezni. Művészként van annyi esztétikai érzékem, hogy egy kis változást eszközölve beleépítsem egy kalendárium lapjaiba a munkákat. Először úgy gondoltam, meglepem a diákokat és a kollégákat, nem gondoltam árusítani, de nagy az érdeklődés iránta. Ez még a szülőknek is meglepetés, csak azok a szülők tudnak a naptárról, akik észrevették a közösségi médiában. Nagyon jó visszajelzéseket kaptam pár szülőtől, azt mondták, hogy az ilyesmi öröm az egész családnak – hallottunk a tanárnőtől.

Kiss-Butterer Márta elmondta azt is, hogy több nyomdából is ajánlatot kért, de még nem tudja, hogy milyen pénzből jön létre a naptár. Erről még megbeszélést folyat az iskolával, de az is elképzelhető, hogy saját költségén kezdi meg a nyomtatást.