2024. április 19., péntek

Sikeres évet zár az ország első digitális farmja

Harmati Istvánt, a Krivaja Kft. ügyvezető igazgatóját kérdeztük

A topolyai székhelyű Krivaja Kft. pionírnak tekinthető a precíziós mezőgazdaság alkalmazása terén, szerbiai szinten is. Az évek során rengeteg adatot és tapasztalatot gyűjtöttek. Harmati Istvánt, a Krivaja Kft. ügyvezető igazgatóját kérdeztük az elmúlt évről.


A mezőgazdaságot nem érinti olyan súlyosan a járvány, mint pl. a vendéglátóipart, vagy az idegenforgalmat, de nyilván vannak nehézségek. Melyek azok?
– A helyzet közvetlenül valóban nem sújtotta olyan mértékben a szántóföldi növénytermesztést, mint más iparágakat. A kormányzati és helyi közigazgatás hozzáállása segített abban, hogy a munkálatokat idejében elvégezzük, gondolok itt például a kijárási tilalmi intézkedésekre. A munkahelymegtartó támogatás hozzájárult ahhoz, ne kelljen létszámcsökkentéshez folyamodni.
Sok tényező közrejátszott abban, hogy nem volt nagyobb fennakadás a működésben. A tervszerű beszerzések, az optimális raktárkészlet-gazdálkodás, a határidős karbantartási ütemterv, de az is, hogy munkatársaink az első pillanattól komolyan vették a kialakult helyzetet, fegyelmezettségükkel segítették a nagyobb problémák elkerülését.
Milyen fejlesztések valósultak meg, és a fejlesztések tempójára kihatott-e a járványhelyzet?
– Fejlesztési lépéseinket minden esetben az a távlati cél vezérli, hogy a talajéletet olyan szinten tudjuk támogatni, hogy a növényeink az őket körülvevő szántóföldi élőtérben minden lehetőséget megkapjanak arra, hogy teljesíteni tudják genetikai potenciáljukat, a talaj lezsarolása nélkül.
Mi elsősorban nem a növénnyel, hanem az őt körülvevő környezettel foglalkozunk, mivel úgy gondoljuk, hogy csak így, a gazdálkodás és a környezet szimbiózisával lehet a hosszú távú eredményes gazdálkodást megvalósítani. A fejlesztéseinket a tervezett lépésekben létre tudtuk hozni. Ez vonatkozik a gépekre és a technológiai beszerzésekre, és az új agrotechnikai módszerek bevezetésére is. Következetes, tervszerű kísérleti protokollt alkalmazunk minden évben a tápanyag-gazdálkodás, vetés, növényvédelem-ápolás, talajjavítás, talajművelés, agrotechnika, szár-levél kezelés területén.
Kiemelkedő eredményeket értünk el az 50 cm-es vetési sortávolság, a forgatás nélküli, lazításos talajművelés, a szár-levél „paplan" technológia területen. Jelentősek a differenciált gazdálkodás, szakaszolás, automatizálás és a távérzékelés területeken elért sikerek is. Fejlesztési sikereink nem tudnának megvalósulni motivált, jól képzett, értékes munkatársak nélkül.

Mások érdeklődnek-e az új technikai-, technológiai megoldások iránt?
– Hozzáállásunk továbbra is tudásmegosztó, nyitott. Mindenkivel együtt tudunk működni, aki úgy gondolja, mint David Brower: „A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”. Az elvárt együttműködési alap a kölcsönös előnyökre épülő közös munka. Megosztjuk tudásunkat, tapasztalatunkat mindenkivel, aki szintén ezt teszi. Egyre több partnerünk van, aki a tudásmegosztást lehetőségnek tekinti a tanulásra, a másképp gondolkodásra, a fejlődésre. Mind nemzetközi, mind szerbiai együttműködési partnereink száma bővült ebben az évben. Sokat tanultunk. Ma már sokkal pontosabban meg tudjuk fogalmazni a modern növénytermesztéssel kapcsolatos gondolatainkat, céljainkat. A jövő növénytermesztése a tudatos gazdálkodásról, működésről kell hogy szóljon. A precíziós alkalmazott technológiának, digitalizálási gyakorlatnak, a mesterséges intelligencia-megoldásnak arra kell irányulnia, hogy a talaj életét támogassa. A zöldprofit lehet megoldás arra, hogy a jövőt építsük.
A terményárak magasabbak is a vártnál. Ez hogyan hatott ki Önökre?
– Banki hitelektől, lízingektől, tartozásoktól mentes, sikeres évet zártunk. A gazdálkodás minden tényezőjében eredményeket értünk el. A hozammennyiséget növeltük, a terményminőséget javítottuk, az értékesítési ár és a költségek optimalizálása is megtörtént. 12%-kal jobb lett az árbevételünk és 7%-kal csökkentettük költségeinket. Jelentős raktárkapacitással rendelkezünk. Ezek biztosítják, hogy a megtermelt terményeinkkel szabadon tudjunk kereskedni. De nem könnyű a jelen piaci környezetben terménnyel kereskedni. Adtunk el kukoricát 120, és 170 euró/tonna áron is. Raktárainkban a megtermelt termények negyedét raktároztuk és várjuk a kedvező árakat.