2024. április 25., csütörtök

Négyen lélegeztetőgépen

Csökkent az új fertőzöttek száma Szabadkán

A Vajdasági Közegészségügyi Intézet adatai szerint a járványhelyzet a tartomány egész területén továbbra is rendkívüli. Az intézet hétfői jelentése szerint a regisztrált aktív fertőzöttek száma Szabadkán ezer alatt van.

A Szabadkai Közegészségügyi Intézet jelentése szerint az észak-bácskai körzet területén az elmúlt 24 órában 26 személynél mutatták ki a koronavírus-fertőzést. A legtöbb új esetet, 23-at Szabadka területén regisztrálták, míg Topolyán 3 személynél állapítottak meg fertőzést. Kishegyesen az elmúlt napban nem regisztráltak újabb fertőzöttet.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

A Szabadkai Közkórház hétfői jelentése szerint az intézmény koronavírusos légúti megbetegedésekkel foglalkozó rendelőjében az elmúlt 24 órában 24 vizsgálatot végeztek el. Kilenc beteget további kórházi kezelés céljából az intézményben tartottak. Ezen időszak alatt tíz, korábban a kórházban ápolt pácienst engedtek haza; ők az elkövetkező időszakban otthoni karanténban lesznek, és gyógyításuk is otthoni körülmények között folytatódik.

A kórház Covid-részlegében összesen 97 betegről viselnek gondot. Az intenzív osztály koronavírusos megbetegedetteknek fenntartott részlegében négy pácienst ápolnak, akik gépi lélegeztetésre szorulnak.

Azon polgárok, akiknek a hozzátartozóját koronavírussal, illetve arra utaló tünetekkel a Szabadkai Közkórházban ápolják, mindennap 14 és 15 óra között telefonon informálódhatnak rokonuk állapotáról. Mindehhez a 024/555-222-es telefonszámot kell tárcsázni, és a fertőzőosztály eléréséhez a 261-es, az intenzív osztály koronavírusos megbetegedetteknek fenntartott részlegének eléréséhez a 477-es, az egyes számú Covid-rendelő eléréséhez a 484-es, a kettes számú Covid-rendelő eléréséhez a 290-es, míg a hármas számú Covid-rendelő eléréséhez a 340-es lokált kell kérni.

Azon polgároknak, akik a koronavírus-fertőzés tüneteit tapasztalják magukon, vagyis lázzal, légzési nehézséggel küzdenek, köhögnek, mellkasi fájdalmuk van, illetve nem éreznek szagokat és ízlelésüket is elveszítették, továbbra is a Szabadkai Egészségház két Covid-rendelőjében kell jelentkezniük. A Harambašić, valamint az Eugen Kumičić utcában lévő rendelő mindennap 7 és 22 óra között áll a páciensek rendelkezésére.